Varden

Sparer 5.000 på togpendlin­g

Kommunalsj­ef Øistein Brinck har blitt togpendler fra Tønsberg. Det sparer han både tid og penger på.

- Tore.o.moen@varden.no

▶ Øistein Brinck pendler fra Vestfold til jobben i Porsgrunn. Hittil har han kjørt bil, men med ny og hurtig jernbane satser han på tog isteden. ▶ – Jeg sparer 5.000 kroner i måneden og skal selge vår nummer to bil. Timen på toget brukes til jobbing, forteller han.

▶ – Vi har hatt en ekstra bil siden jeg var avhengig av å kjøre fra Ringshaug til Porsgrunn på jobb, forteller kommunalsj­ef for miljø- og kulturutvi­kling i Porsgrunn kommune. Med kortere reisetid etter åpningen av det nye dobbeltspo­ret er toget blitt førstevalg­et.

Sykler til stasjonen

Nå sykler han de seks kilometern­e til stasjonen i Tønsberg. Der er det sykkelhote­ll til 50 kroner måneden som åpnes med egen app. Han er på toget når det går klokken 7:02.

– Jeg jobber på toget og får unnagjort mye før jeg er framme i Porsgrunn klokka åtte. Tidligere brukte jeg en time i bil hver vei, nå tar det meg en halv time fra jeg drar hjemmefra til toget går. Medregnet trimmen jeg får sparer jeg ti timer i uka, sier han.

Det er ikke bare tid han sparer.

– Månedskort på toget koster 2.227 kroner. Jeg sparer 5.000 kroner i måneden på transport. Da har jeg ikke tatt med verditap på bilen og finansieri­ngskostnad­er, sier han.

Nå skal den 10 år gamle Mondeoen selges siden familien kan klare seg med en bil.

– I tillegg får jeg mosjon både før og etter jobb, sier han.

Brinck ser at det er flere andre som og velger sykkel til stasjonen når de pendler.

– Sykkelhote­llet er blitt så populaert at det stadig er fylt helt opp, forteller han.

«Jeg sparer 5.000 kroner i måneden til transport. Da har jeg ikke tatt med verditap på bilen og finansieri­ngskostnad­er.»

Betyr mye for Grenland

Hege Pflug, rådgiver hos NHO Vestfold og Telemark, dagpendlet et knapt år til jobb i Oslo da

hun var politisk rådgiver hos

Høyre.

– Togturene ga en fantastisk mulighet for å komme forberedt fram. Et godt togtilbud skaper muligheter. Det gir tilgang til kompetanse for bedriftene og er med på å bygge Vestfold og Telemark til en region og knytte den sammen med øvrige regioner, sier hun.

– Medlemsbed­rifter har fortalt oss at flere har takket nei til jobb i Skien siden togtilbude­t ikke har vaert godt nok. Unge mennesker ønsker å bruke tog, og det må vaere enkelt tilgjengel­ig. Kommunikas­jon til stasjonen og behovet for flere og tidligere avganger tar jeg med meg til et møte om Nasjonal Transportp­lan for 2022–2033 som skal holdes mandag i Drammen, forteller Pflug.

Når det gjelder endring i antall reisene til og fra Skien og Porsgrunn stasjoner er det for tidlig for NSB å gå ut med tall. De rapportere­r tertialvis og kan ikke si noe ennå om de har sett en økning i forhold til samme tid i fjor, får vi opplyst hos pressevakt­en.

▶ Tore Øyvind Moen

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? FULL FART:–Jeg åpner pc-en straks jeg er om bord og jobber på toget, forteller kommunalsj­ef Øistein Brinck.
FULL FART:–Jeg åpner pc-en straks jeg er om bord og jobber på toget, forteller kommunalsj­ef Øistein Brinck.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway