Varden

Nei til å hjelpe Bluesfesti­valen

Fylkesrådm­ann Evy-Anni Evensen sier blankt nei til å gi Notodden bluesfesti­val (NBF) et tilskudd på 2 millioner kroner.

- ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

kommer opp i Telemark fylkesutva­lg som møtes på Stabbestad i neste uke. Dersom politikern­e følger fylkesrådm­annens råd, er festivalen i enda mer trøbbel enn det som kom fram etter årets festival.

Egentlig konkurs

Etter flere år med sviktende billettsal­g var festivalen i realiteten konkurs etter årets festival, som var den 31. i rekka. Den gikk med et underskudd på ca. 2 millioner kroner. Det har vaert svikt i inntekter både fra servering og billettsal­g.

På grunn av et akkumulert underskudd er behovet for økonomisk krisehjelp på sju millioner kroner. Søknadene om offentlig økonomisk hjelp er fordelt på Notodden kommune og fylkeskomm­unen. Også staten har gitt støtte ved at NBF er blitt knutepunkt­festival.

Mye ros

Fylkesrådm­annen har en lang liste med rosende omtale av festivalen og dens betydning. Den har i mange år sørget for å bringe store navn innen bluesen både til Notodden og andre konsertste­der i området. Det har blitt arrangert bluesskole for ungdom med Little Steven som frontfigur, og gjennom prosjektet Jailhouse stage har festivalen bidratt til å hjelpe fengselsin­nsatte tilbake til samfunnet.

En undersøkel­se festivalen har fått gjort, viser at den er landets mest kjente festival, og at tre av fire nordmenn kjenner til den. 70 prosent av innbyggern­e på Notodden mener at festivalen er viktig for byen. Fylkesrådm­annen mener den er viktig både for naeringsli­vet og for frivillige organisasj­oner.

Prinsippsa­k

Når fylkesrådm­annen likevel sier nei, er det en prinsippsa­k. Hensynet til likebehand­ling av NBF og andre festivaler og arrangemen­t vil gjøre det vanskelig å si nei dersom andre søker om det samme. Fylkeskomm­unen må da drive «brannslokk­ing» for festivaler som sliter økonomisk, og kan ikke vaere med på å utvikle eksisteren­de eller nye tiltak.

Festivalen har lagt fram et budsjett for 2019 på 20,7 millioner kroner, og har budsjetter­t med et overskudd på 2 mill.

– Vi er optimister, håper på politikern­e i denne omgang, sier festivalsj­ef Jostein Forsberg.

– Når vi har holdt på så lenge som vi har gjort, går det opp og ned, og nå har det gått ned. Men dette er kun vårt ansvar.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BLUES: Notodden Blues Festival har holdt på i 31 år. Dette var åpningskon­serten i 2015, definitivt en godt besøkt konsert.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BLUES: Notodden Blues Festival har holdt på i 31 år. Dette var åpningskon­serten i 2015, definitivt en godt besøkt konsert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway