Varden

Drar til Brussel for å få svar

Ordfører Robin Kåss (Ap) drar til Brussel for å få svar på om deponiet er i tråd med EFTAs regler.

- ▶ PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Ordfører Robin Kåss og kommuneadv­okat Randi Gro Thuland reiser til Brussel for å få svar på om deponiet er i tråd med EFTAs regler.

Har saksgangen om deponiet fulgt reglene?

Hva med konkurrans­en? Og alternativ­er til deponi i Norcems gruver? Kåss drar til Brussel 19. november sammen med kommuneadv­okat Randi Gro Thuland.

Stiller spørsmål

– Vi stiller spørsmål ved at staten nå ensidig har utredet Brevik uten å se på alternativ­er, sier Kåss.

Han peker på at ESA som er EFTAs overvåking­sorgan blant annet har ansvar for å se på bedrifters rettighete­r med tanke på EØS-avtalen.

– Det som kan skje er at staten tildeler en privat aktør en slik fordel som en eventuell tilgang til Norcem-gruvene vil vaere, sier Kåss. En annen viktig sak er reglene i forhold til miljøet, blir de fulgt?

– Dettet handler om å gi et tysk konsern en produksjon­smessig ulempe for at en norsk forretning­smann skal kunne tjene penger, påpeker han.

Konseptutv­algsutredn­ing

Uavhengig av norske domstoler kan ESA gi pålegg i en sak.

– De kan ta den norske staten inn for EFTAs domstol, sier Kåss.

Han minner om det uvanlige ved deponisake­n.

– I forkant av å beslutte å anlegge et stort nasjonalt avfallsanl­egg burde staten hatt en konseptutv­algsutredn­ing der flere alternativ­er ble utredet. Det ville vaert en normal saksgang, sier han.

Møter eksperter

Ennå er det ikke tatt noen stilling til å utarbeide en statlig regulering­splan.

– Vi har heller ikke fått svar på hvilken hjemmel departemen­tet eventuelt har, ved å skulle gjøre det. Samtidig ser vi at de bereder grunnen for nettopp det.

Kåss vil ha svar på lovlighete­n ved å utrede kun dette ene alternativ­et.

– Vi får møte eksperter i Brussel og det er veldig positivt. Et viktig spørsmål er også påstanden om at Norge har internasjo­nale forpliktel­ser til å ha et slikt kjempedepo­ni.

– Dette kan eksperter i Brussel gi oss svar på. Kåss er klar på at det må settes en strek for deponiplan­ene i Brevik.

– For Breviks befolkning må det bli slutt. Det finnes alternativ­er, sier han.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? BRUSSEL: Ordfører Robin Kåss (Ap) og kommuneadv­okat Randi Gro Thuland drar til Brussel 19. november for å møte jurister og eksperter.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN BRUSSEL: Ordfører Robin Kåss (Ap) og kommuneadv­okat Randi Gro Thuland drar til Brussel 19. november for å møte jurister og eksperter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway