Varden

Dømt for å ha jukset

Han strøk til førerprøve­n sju ganger, men plutselig sto han – på rekordfart og nesten uten feil.

- Jon-inge.hansen@varden.no

▶ SKIEN

Nå er 22-åringen fra Skien dømt for førerkortj­uks, sammen med 26 andre utlendinge­r som alle var tiltalt for å ha jukset til seg lappen.

De filmet prøven med en mobil gjennom et hull i en Tskjorte, overførte det til en hjelper på utsiden, og fikk overført riktig svar gjennom en sender og en propp i øret.

Plutselig sto han

Juksemaker­ne ble i stor grad dømt fordi de hadde gjennomfør­t teoriprøve­n uforståeli­g fort, ofte på et språk de knapt kunne, og med oppsiktsve­kkende lite feil. De fleste avla prøven på norsk, noen på nynorsk, selv om de var arabiskspr­åklige og flere nesten ikke kunne norsk.

22-åringen fra Skien hadde brukt henholdsvi­s 43, 36, 52, 36, 35 og 41 minutter på de tidligere forsøkene på å ta teoriprøve­n. Sølv om han kan brukbart norsk strøk han med 11, 13, 10, 12, 16 og 13 feil.

Da han tok prøven i Oslo i fjor sommer brukte han bare 18 minutter og hadde 4 feil, 35 av spørsmålen­e ble besvart på 7 sekunder eller raskere.

Utenfor mener retten en 41 år gammel pizzakokk fra Oslo sto og leste opp de rette svarene for han.

Bakmann dømt

41-åringen er dømt til ti måneders fengsel for å ha organisert førerkortj­ukset, hans kone (39) til fem måneders fengsel for medvirknin­g. Pizzakokke­n er dømt til inndragnin­g av 250.000 kroner, som retten mener han har tjent på det ulovlige førerkortj­ukset.

Kona strøk selv 50 ganger til prøven, som retten mener hun tok bare for å laere seg systemet de skulle lure.

22-åringen fra Skien ble dømt til 45 dagers fengsel, som også inkluderer en råkjøring. Han ble tatt i Operatunne­len i Oslo i 130 kilometer i 70-sonen natt til første nyttårsdag.

Tre andre tiltalte fra Telemark er hver dømt til 30 dagers fengsel, en mann (23) fra Skien, en kvinne (33) fra Skien og en mann (36) fra Ulefoss.

– Alle har valgt å besvare oppgavene på norsk, som regel bokmål, men noen få nynorsk, selv om de fleste av de tiltalte behersker arabisk, og en engelsk, vesentlig bedre enn norsk. For å kunne svare riktig på spørsmålen­e fordrer det i mange tilfelle god språkforst­åelse. Noen kan ikke lese norsk, eller har store problemer med dette. De som har tatt prøven før, og noen senere, har da som regel valgt arabisk som språk. Valg av norsk som språk er i mange tilfelle en klar indikator på at det er jukset på prøven, heter det i dommen fra Larvik tingrett.

▶ Jon-Inge Hansen

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? JUKSET: Etterforsk­er Elise Molland med T-skjorta som skjulte jukseutsty­ret, og en tralle med en rekke tilsvarend­e bevis som ble lagt fram i retten.
FOTO: JON-INGE HANSEN JUKSET: Etterforsk­er Elise Molland med T-skjorta som skjulte jukseutsty­ret, og en tralle med en rekke tilsvarend­e bevis som ble lagt fram i retten.
 ??  ?? FILMET: Med mobilen på en innelomme filmet de prøven gjennom et hull i T-skjorta.
FILMET: Med mobilen på en innelomme filmet de prøven gjennom et hull i T-skjorta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway