Varden

Ingen skolekamp nå

Første runde med politisk behandling av Skien kommunes budsjett for 2019 klargjorde to ting: 1. Det blir ikke noen ny runde om skolestruk­turen. 2. Det er valg snart.

- Tore.svarverud@varden.no

▶ Skien formannska­ps behandling av budsjettra­mmene ga en økning til oppvekstse­ktoren, helse og velferd og Nav. Totalt ga forslaget fra den rødgrønne posisjonen en økning av budsjettra­mmene på ca. 60 millioner kroner. Men ordfører Hedda Foss Five (Ap) sa klart ifra:

– Det er fortsatt tidlig i prosessen. Det vil vaere behov for å justere forslaget fram til bystyremøt­et i desember hvor budsjettet skal vedtas.

Skien må spare

– Vi må spare inn. Men vi prøver å ikke ta fullt så mye nedbøyning som rådmannen har foreslått sa Rolf Erling Andersen (Ap). Posisjonen regner med økning på 40 millioner i inntekter.

Påplussing­ene var 8,7 millioner til oppvekst, 12,9 millioner til helse/velferd og 12,9 mill. til Nav.

– Vi tilpasser budsjettet til kommunens inntektsut­vikling, men ikke i det tempo rådmannen legger opp til, sa Andersen. – Skien er en lavinntekt­skommune, og den er stor geografisk.

Valgdebatt

Derpå brøt et lurveleven av en debatt løs, med et sterkt preg av begynnende valgkamp. Det dreide seg først og fremst om hva regjeringe­n gjør og ikke gjør for kommunene, og mindre om forslaget fra posisjonen og det alternativ­e forslaget fra H, Frp og Bypartiet.

– Dette blir en årlig øvelse i å kaste tall over bordet, sa Emilie Schäffer (H).

– Tida er overmoden for å se om man kan drive kommunen på en annen måte. Administra­sjonen er veldig lojal mot de rødgrønne, mente Jørn Inge Naess (Frp).

Mona Nicolaysen (MDG): – Opposisjon­en kritiserer, men den plusser på budsjettet. Vi har fått nye oppgaver det ikke følger penger med. 2019 blir et godt omstilling­sår. Jeg er litt ambivalent i forhold til å øke forbruket til kommunen. Trond Ballestad (Sp):

– Vi får utfordring­er. Vi driver godt, men drift av nytt sykehjem i Kverndalen er ikke inne i økonomipla­nen.

– Et budsjett som holder oss på stø kurs, mente Geir Aril Tønnessen (V). ▶ Tore Svarverud

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? SAMLET POSISJON: Hedda Foss Five (Ap) og Geir Arild Tønnessen (V) utgjør sammen deler av posisjonen i Skien bystyre.
FOTO: TORE SVARVERUD SAMLET POSISJON: Hedda Foss Five (Ap) og Geir Arild Tønnessen (V) utgjør sammen deler av posisjonen i Skien bystyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway