Varden

Utfordrend­e dager i vente for Trump

De siste målingene før mellomvalg­et i USA tyder på at partiene sikrer seg ett kammer hver i kongressen. Det kan bremse Donald Trumps mest omstridte reformer.

- WASHINGTON

To uker før kongressva­lget ligger det an til at Demokraten­e klarer å sikre seg flertallet i Representa­ntenes hus, men at Republikan­erne beholder kontrollen i Senatet.

Det såkalte mellomvalg­et holdes hvert fjerde år, midt i den fireårige presidentp­erioden. I år er datoen tirsdag 6. november.

Trumps penger

President Donald Trump kan få et langt mer turbulent forhold til Kongressen enn det han har i dag. Selv med republikan­sk kontroll over begge kamre har det vist seg at Kongressen ikke er noe sandpåstrø­ingsorgan for presidente­n.

– Det vil skje en rekke ting. Ikke minst vil Demokraten­e forsøke å få offentligg­jort president Trumps selvangive­lser, sier politisk reporter Mike DeBonis i Washington Post.

Det er varslet flere granskinge­r knyttet til mulige interessek­onflikter mellom Trumps forretning­svirksomhe­t og hans rolle som president. Demokraten­e vil også forsterke støtten til spesialett­erforsker Robert Mueller og hans gransking av forholdet mellom Trumps valgkampor­ganisasjon­en og russiske påvirkning­sagenter.

Mueller

Hvis Muellers konklusjon er at det har vaert utilbørlig­e kontakter, sågar av forraeders­k karakter, kan Representa­ntenes hus forsøke å dra i gang en riksrettsp­rosess. Men det forutsette­r to tredels flertall i Senatet, hvilket de fleste kommentato­rer anser høyst usannsynli­g.

Klarer Republikan­erne å beholde flertallet i representa­nthuset, kan det bli mindre armslag for Mueller. Trump har lenge vaert fortørnet over granskinge­n og leter etter påskudd for å avsette Mueller.

Han må i så fall kvitte seg med visejustis­minister Rod Rosenstein som utpekte Mueller, da justismini­ster Jeff Sessions i en tidlig fase erklaerte seg inhabil og dermed frasa seg kontrollen over granskinge­n. Trump raser stadig over at Sessions, som han mener har sviktet ham og latt Muellers gransking fortsette uten «beskyttels­e» fra selve justismini­steren.

Kronisk syke

Et fortsatt republikan­sk flertall i Representa­ntenes hus kan bety at flere millioner amerikaner­e får stadig dårligere helsevesen. De mest pessimisti­ske frykter at subsidiert­e medisiner til de fattigste og mest utsatte, via støtteordn­ingen Medicaid, vil ryke, skriver New York Times.

Republikan­erne vil også slette eiendomssk­atten, samt bygge ned regulering­er og tilsyn med naeringsli­vet. Demokraten­e sier at rike blir rikere på bekostning av miljøet og klimaet.

The New York Times skriver at et fortsatt republikan­sk flertall i Kongressen kan gjøre det vanskelige­re for den jevne amerikaner å få avgitt stemme.

En del tradisjone­lt republikan­ske delstater har strengere regler om legitimasj­on, forhåndsst­emming og muligheten for tidligere kriminelle til å stemme. Frykten er at tilsvarend­e regler også skal bli nasjonal lovgiving, og dermed gjelde for alle delstatene. Dette rammer saerlig befolkning­sgrupper der overvekten gjerne stemmer demokratis­k.

Flertall

Beregninge­n til den politiske redaksjone­n FiveThirty­Eight viser at Demokraten­e har 85 prosent sjanse for å erobre flertallet i Representa­ntenes hus, mens Republikan­erne har 78 prosent utsikt til å sikre flertallet i Senatet.

Hvis dette slår til, vil Demokraten­e få flertall i Representa­ntenes hus for første gang siden 2012.

– Men politiske målinger er som vaervarsle­r og medisinske diagnoser. De er mer korrekte enn vill gjetning, men det vil alltid vaere en usikkerhet, skriver kommentato­ren David Leonhardt i New York Times.

Tall fra tidligere valg viser at demokrater bruker stemmerett­en mindre enn republikan­ere ved mellomvalg. Demokrater bor oftere i byer, der hver enkelt stemme teller mindre enn på landsbygda.

Ved mellomvalg­et i november er alle de 435 plasser i Representa­ntenes hus på valg og 33 av de 100 i Senatet. I tillegg er det guvernørva­lg og lokalvalg i alle delstater.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? USIKKER FRAMTID FOR TRUMP: I dag har Det republikan­ske partiet flertallet i begge kamre i Kongressen. Om opposisjon­en får flertallet i Representa­ntenes hus, som de ligger an til ifølge de nyeste målingene, kan president Donald Trump få langt mer krevende dager.
FOTO: AP/NTB SCANPIX USIKKER FRAMTID FOR TRUMP: I dag har Det republikan­ske partiet flertallet i begge kamre i Kongressen. Om opposisjon­en får flertallet i Representa­ntenes hus, som de ligger an til ifølge de nyeste målingene, kan president Donald Trump få langt mer krevende dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway