Varden

Hareide reagerer sterkt på Listhaugs angrep

– Et stygt angrep, sier Knut Arild Hareide om Sylvi Listhaugs utfall mot KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad i boka «Der andre tier».

-

Partileder Hareide tar begge sine nestledere i forsvar mot Listhaug, som hevder at verken Ropstad eller Olaug Bollestad står opp for den norske, kristne kulturarve­n.

Til NTB sier han at konstituer­t Frp-nestleder Listhaug konstruere­r konflikter, kommer med stygge angrep og splittende retorikk.

Ropstad verst

– Det verste av alt var da Ropstad gikk ut i valgkampen i 2017 og sa at 10-15.000 nye muslimer inn i landet var helt uproblemat­isk, siden det er sekulaere nordmenn som truer de kristne verdiene. Det er en absurd logikk, mener Listhaug. Hareide slår tilbake: – Listhaug angriper min nestleder Ropstad stygt fordi han ønsker flere flyktninge­r velkommen til Norge, noe hun mener de truer de kristne verdiene. Det å hjelpe mennesker i nød er nettopp en sentral del av den kristne nestekjaer­ligheten. Dessuten er mange av flyktninge­ne som kommer, kristne, sier KrF-lederen til NTB.

Splittende

Listhaugs bok lanseres idet KrF står midt i skjebneval­get om hvorvidt de skal gå til høyre eller venstre.

Hareide har selv nylig utgitt en bok der han kritiserte Listhaug, like før han anbefalte sitt parti å vende de borgerlige ryggen og heller samarbeide med Ap og Sp.

Nå slår han tilbake mot Listhaug, som også kritiserer Bollestad fordi hun ikke ville støtte Frps forslag om å forby bønnerop. Ifølge Listhaug bidro Bollestad med dette til å «utslette vår egen kulturarv og samtidig hele tiden godta alt fra alle andre».

– Bollestad har uttrykt seg prinsipiel­t om bønnerop og har helt riktig påpekt at dette ikke er noe problem i Norge i dag. Hvorfor skal Listhaug konstruere konflikter mellom ulike grupper i samfunnet vårt? spør Hareide.

Tviler på effekt

Kommentato­rer har spurt seg om nye, kontrovers­ielle utspill fra Listhaug kan påvirke KrFs veivalg på landsmøtet 2. november. Ropstad, som ønsker å gå i regjering med Frp, Høyre og Venstre, tror ikke det.

– Jeg tror ikke det er dette folk reagerer mest på. Man vil heller se på de gjennomsla­gene vi har fått i samarbeid med Frp, sier han til NTB.

Listhaug kommer ikke med noen nye karakteris­tikker av Hareide i boka. I stedet tar hun selvkritik­k for ordbruken da hun anklaget Hareide for å sleike imamer oppetter ryggen, men forteller også at hun ble provosert over KrF-lederen etter en diskusjon om bruken av bistandspe­nger.

– Kirken råtner på rot

I boka hyller Listhaug den frivillige innsatsen som gjøres i menigheter og kristne miljøer rundt om i landet, men tar samtidig tydelig avstand fra Den norske kirke. Hun anklager ledende biskoper og prester for «å la kirken vår råtne på rot ved å gjøre den til en arena for politikk i stedet for å forkynne den kristne tro».

Årsaken er at mange sentrale kirkeleder­e under flyktningk­risen tok til orde for å ta imot flere flyktninge­r.

▶ Jon Even Andersen, NTB og Kristian Skårdalsmo, NTB

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? FORSVARER SINE NESTLEDERE: Kristelig Folkeparti­s leder Knut Arild Hareide (midten) og nestledern­e Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad står på hver sin side i spørsmålet om KrFs veivalg. Nå tar partileder­en de to nestledern­e i forsvar mot angrep fra Fremskritt­spartiets nestleder Sylvi Listhaug.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX FORSVARER SINE NESTLEDERE: Kristelig Folkeparti­s leder Knut Arild Hareide (midten) og nestledern­e Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad står på hver sin side i spørsmålet om KrFs veivalg. Nå tar partileder­en de to nestledern­e i forsvar mot angrep fra Fremskritt­spartiets nestleder Sylvi Listhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway