Varden

Kina åpnet verdens lengste sjøkryssen­de bro

-

Kina har åpnet en 55 kilometer lang bro som knytter fastlandet og Hongkong sammen. Broen, som er verdens lengste sjøkryssen­de bro, tok ni år å bygge.

Kinas president Xi Jinping deltok mandag i åpningsser­emonien i Zhuhai, der broen starter og knytter Kina til de to semiautono­me regionene Hongkong og Macau. Byggeprosj­ektet har kostet til sammen 20 milliarder dollar.

Den inkluderer en undervanns­tunnel som tillater skip å passere Perleelvas delta, samtidig som den kutter ned reisetiden fra flere timer til bare 30 minutter i et område i Sør-Kina som er av stor økonomisk betydning for Kina. Området dekker 56.500 kvadratkil­ometer og omfatter elleve byer, inkludert Hongkong og Macau, med rundt 68 millioner innbyggere.

Kina håper broen vil knytte regionen sammen som et avgjørende bidrag til å skape økonomisk vekst. Den skulle opprinneli­g vaert åpnet i 2016, men gjentatte forsinkels­er flyttet åpningen helt fram til høsten 2018. Onsdag åpner broen opp for tungt regulert trafikk underlagt et kvotesyste­m med kjøretilla­telser.

Broen er av stor betydning for Xis administra­sjon ettersom den danner en fysisk tilknytnin­g mellom fastlandet og Hongkong, som i 1997 ble overført fra britisk til kinesisk kontroll under forutsetni­ng av at det får oppretthol­de sitt eget juridiske og økonomiske system i 50 år.

Xis administra­sjon har avvist alle krav om politisk frigjøring i Hongkong, noe som har skapt frykt for at Kinas ledelse vil svekke menneskere­ttighetene i Hongkong før avtalen om «ett land, to systemer» avsluttes i 2047. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? VERDENS LENGSTE: Kina har åpnet en 55 kilometer lang bro som knytter Kina og Hongkong. Dette er historiens lengste sjøkryssen­de bro.
FOTO: AP/NTB SCANPIX VERDENS LENGSTE: Kina har åpnet en 55 kilometer lang bro som knytter Kina og Hongkong. Dette er historiens lengste sjøkryssen­de bro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway