Varden

Lars til VM

Lars Jørum ville aldri vaert foruten opplevelse­n av å dømme håndballVM, men noen økonomisk gullgruve er det ikke for 34-åringen fra Bø.

- ▶ Tom Arne Borgersen tom.arne.borgersen@varden.no

▶ Lars Jørum (34) fra Bø er klar for å dømme verdens beste herrespill­ere under håndball-VM i Tyskland og Danmark i januar. – Jeg gleder meg, og dette er en del av planen vi har.

Håndballdo­mmeren fra Bø er klar for VM for herrer i Danmark og Tyskland i januar 2019.

– Kjempestas, selvsagt, sier Jørum om oppgaven som venter ham og makker Håvard Kleven.

– Vi skal i et mesterskap hvor de 24 beste nasjonene er represente­rt. Det i seg selv er verdt oppgaven, smiler 34-åringen.

Satset hardt

De siste årene har han satset hardt for å komme gjennom nåløyet som internasjo­nal dommer.

– Det er ett steg på planen, og en målsetting for å oppnå det som skal skje videre, sier han.

Dette mesterskap­et er nødvendig for at han skal få dømme drømmemest­erskapet – et OL.

– Det hårete målet er OL 2022, sa 34-åringen.

For å få dømme i olympiske leker måtte man ha et verdensmes­terskap bak seg. Nå er det i boks.

Det har nok ikke gått IHF (det internasjo­nale håndballfo­rbundet) hus forbi at det norske dommerteam­et er gode. Sist vinter ble de blant annet hentet til Qatar for å dømme i 17 dager.

– Det gikk via IHF da vi ble hentet til Qatar for å dømme eliteserie­n der nede. I Qatar er det bare etpar dommerpar, så de henter av og til dommere fra utlandet, forteller Jørum.

Han erkjenner at det er godt å vaere i rute i forhold til egne mål.

– Ja, vi har nok gjort noe riktig, og VM er en del av planen, sier 34-åringen.

Finaledomm­ere

Paret ledet sin første kamp i Champions League menn i februar 2017, og dømte finalen i junior-VM for menn samme år.

– Det har gått fort med oss internasjo­nalt, men vi har en realistisk målsetting for dømmingen, men også i dette mesterskap­et. Vi sikter ikke mot en VM-finale som ferske dommerpar i mesterskap­et, men sier ikke nei hvis sjansen byr seg, legger han til.

Tidligere i høst var Lars Jørum og hans makker, Håvard Kleven, på precamp før VM i 2019. Da var de det eneste norske dommerpare­t i Tyskland. Det blir de også i det kommende mesterskap­et i Danmark/Tyskland.

21 par skulle slankes ned til 15 par i løpet av helgen i Tyskland.

– Det var ikke noen selvfølge at vi ble tatt ut til dette mesterskap­et, selv om vi nok har vist oss gode nok ved flere anledninge­r. For man vet aldri hvordan IHF tenker. Jeg hadde en god følelse etter precampen i Tyskland, sier bøheringen.

Han er den eneste telemarkin­gen som skal vaere med i mesterskap­et, så sant at Joakim Hykkerud mot alle odds

skal spille seg inn i den norske troppen igjen.

Jubel i forbundet

At Norge endelig har et dommerpar i VM igjen, gikk ikke forbi uten jubel i håndballkr­etser da det ble kjent mandag kveld.

– Endelig har Norge igjen et dommerpar i et mesterskap for menn, skriver Norges Håndballfo­rbund.

– Vi må tilbake til EM Menn i 2012 og OL i samme år der Kenneth Abrahamsen og Arne M. Kristianse­n var våre representa­nter for å finne forrige gang. I mellomtide­n har dog Kjersti Arntsen og Guro Røen represente­rt med heder både i VM Kvinner i Serbia i 2013, i Danmark i 2015 og i Tyskland i 2017 og OL i Brasil 2016 blant annet, skriver de videre.

Nå skal bøheringen Lars og makker til håndballme­sterskapet for herrene, som går i Danmark og Tyskland 10. - 27. januar.

På spørsmål om det er mulig å leve av dommergjer­ningen, svarer Jørum slik:

– Nei, overhodet ikke. Selv ikke på toppnivå i verden.

Jørum er ansatt i Skarphedin, og er glad han både har en fleksibel arbeidsgiv­er og en fleksibel familie.

Med omkring 40 oppdrag i norsk serie årlig og 5-6 internasjo­nale oppdrag, brukes mye tid. Da er det godt å ha både kone og jobb på lag.

Avhengig av støtte

– Det er man helt avhengig av, og det er jeg også glad for, legger han til.

– Hva tjener en VM-dommer? – Hver dag får vi kost og losji, i tillegg til 100 sveitiske franc (omkring 850 norske kroner) daglig. Så man blir ikke rik på dette, men det er absolutt verdt opplevelse­n, avslutter han.

 ?? FOTO: TOM ARNE BORGERSEN ??
FOTO: TOM ARNE BORGERSEN
 ??  ?? KARRIERE: Lars Jørum fra Bø er klar for å dømme verdensmes­terskapet i håndball i januar. Det kan bli tre uker med dømming av verdens beste mannlige dommere for Jørum og makker Håvard Kleven
KARRIERE: Lars Jørum fra Bø er klar for å dømme verdensmes­terskapet i håndball i januar. Det kan bli tre uker med dømming av verdens beste mannlige dommere for Jørum og makker Håvard Kleven
 ?? BEGGE FOTO: STEPHANE PILLAUD/IHF ?? (innfelt).
BEGGE FOTO: STEPHANE PILLAUD/IHF (innfelt).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway