Varden

Kan du ditt Telemark?

Skien har opplevd flom flere ganger, men i hvilket tiår på 1800-tallet opplevde byen rekordflom­men?

- ▶ Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Tok du ikke den? Hva da med denne da, litt enklere?

«Barnas Dag i Porsgrunn arrangeres alltid siste søndag i hvilken måned?» Eller denne:

Hvilken landssvike­r ble født på Fyresdal prestegård?

Gamle gamere

Spørsmålen­e er pønsket ut av radarparet Thomas Flaaten Fredriksen og Per Otto Romøren. De har gitt ut «Telemark Quiz 1800 spørsmål om stort og smått» fra Telemark.

Begge forfattern­e er innfødte skiensgutt­er og beinharde patrioter, men Per Otto Romøren innrømmer å ha utvandret til Bergen for en periode. Nå er han kommet sterkt tilbake.

Quizforfat­terne har bred erfaring fra spørrekonk­urranser fra tidligere, men bakgrunnen er forskjelli­g. Nå har de slått sine hjerner sammen og laget en bok som bør kunne utfordre de fleste. Karene gir ut boka på eget forlag med det passende navnet Game, og dermed blir de sittende med all risikoen, alt arbeidet – men kanskje også alle inntektene.

Ikke juks!

Som i gamle dagers spørrebøke­r er innholdet delt inn i ulike temaer – fra «Populaerku­ltur» og «Musikk» til «Polarhelte­n Hjalmar» og «Ibsen for nybegynner­e». Er du blank på det ene, klarer du kanskje desto mer på det andre feltet? Kategorien­e er vist ved farger som gjør det lettere å finne fram. Og som i alle skikkelige spørrekonk­urranser: Det er forbudt å jukse. Wikipedia er ingen sikker kilde. Mobiler skal skrues av og samles inn til vinneren er kåret!

Forfatterp­aret er overbevist om at boka blir en suksess, så skråsikre at de lover tre nye Quizbøker allerede neste år; En fra Oslo, en fra Bergen – og den siste om Vestfold. Vestfoldin­gene skal jo etter hvert bli våre politiske og administra­tive sengekamer­ater, og det kan jo vaere greit å vite litt om hverandre før det blir for hett.

Bilder

Telemark Quiz er illustrert med en rekke vakre fargebilde­r, noen har forfattern­e tatt selv, andre har de fått av gode hjelpere. Bildene på for- og baksida har Bjørn Harry Schønhaug tatt. Trykkingen er det Ture Trykk som har påtatt seg.

Boka er utgitt på eget forlag og kommer i handelen 2. november.

Likevel er 400 eksemplare­r allerede solgt.

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? BARE VENT LITT: Per Otto Romøren vet det så godt, og har jo svaret på tunga. Det var jo han som ... Spørsmålet er om han får det helt fram før quizmaster og medforfatt­er Thomas Flaaten Fredriksen setter strek og lukker boka.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN BARE VENT LITT: Per Otto Romøren vet det så godt, og har jo svaret på tunga. Det var jo han som ... Spørsmålet er om han får det helt fram før quizmaster og medforfatt­er Thomas Flaaten Fredriksen setter strek og lukker boka.
 ?? ARKIVFOTO ?? SVARET: Selvfølgel­ig var det Henrik Ibsen som bodde på Venstøp. At det går an å glemme slikt!
ARKIVFOTO SVARET: Selvfølgel­ig var det Henrik Ibsen som bodde på Venstøp. At det går an å glemme slikt!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway