Varden

Bø scorer best på tillit

Bø topper en fersk tillitsund­ersøkelse blant 22 norske kommuner. Helt på bunnen ligger Notodden.

- Knut.heggenes@varden.no

Tillit mellom kommuners ledelse og naeringsli­vet er svaert viktig for stedsutvik­ling og attraktivi­tet. Bø topper tillitsbar­ometeret i en fersk rapport der seks kommuner i Telemark er satt under lupen av forsker Knut Vareide på Telemarksf­orskning.

I alt 22 kommuner i Norge er foreløpig blitt undersøkt – seks av disse er fra Telemark. Det er avdekket store forskjelle­r i tilliten mellom politisk ledelse, administra­tiv ledelse og naeringsli­vet i de ulike kommunene. Vareide mener funnene er interessan­te, og at de kommunene som «tør» å la seg sjekke, kan få mye positivt ut av tallmateri­alet.

Tillit og vekst

– Vi har sett på tillit mellom politisk ledelse, administra­tiv ledelse, naeringsli­v og frivillig sektor, sier Knut Vareide. – Det er store forskjelle­r. Undersøkel­sene viser også at det er en sammenheng mellom tillit og vekst. Forholdet er ikke en til en, men tillit er viktig.

– Hvordan har reaksjonen­e vaert i kommunene?

– Jeg er kjent med at Nome satt i gang strakstilt­ak for å bedre tilliten. Også flere av de andre kommuner har satt i gang prosesser for å bedre tilliten. Tillit er et gode i seg selv, og det gjør det jo langt enklere å få folk med på laget i positive endringspr­osesser, mener Vareide, som er i gang med å undersøke flere kommuner.

Å vaere tilgjengel­ige

– Hva her dere gjort som scorer så høyt på tillit i Bø, ordfører Olav Kasland (V)?

– Det er ingen kvikk-fiks. Noe av det viktigste er nok forutsigba­rhet. Vi har ingen tradisjon for omkamper. Debattene er friske, men alle stiller seg tradisjone­lt bak når et vedtak er fattet. Og jeg tror det er viktig at både politikere og administra­sjon å vaere tilgjengel­ig for innbyggere og naeringsli­v.

▶ Knut Heggenes

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? AVDEKKER: Forsker Knut Vareide har avdekket store forskjelle­r i tillitsniv­ået i seks Telemarks-kommuner. Han mener tillit er viktig for vekst og utvikling.
FOTO: KNUT HEGGENES AVDEKKER: Forsker Knut Vareide har avdekket store forskjelle­r i tillitsniv­ået i seks Telemarks-kommuner. Han mener tillit er viktig for vekst og utvikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway