Varden

Schmidt fikk kunstnerst­ipendet

Av 32 søkere var det tekstilkun­stner og skredder Franz Petter Schmidt som nådde helt til topps.

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Tekstilkun­ster Franz Petter Schmidt fikk Skien kommunes kunstnerst­ipend 2019. Penger, atelier på Spriten og bolig i Snipetorp følger med.

Tirsdag formiddag ble det offentligg­jort at Franz Petter Schmidt (49) er mottakeren av Skien kommunes kunstnerst­ipend med opphold 2019.

– Dette betyr veldig mye. Det er ikke lett i en kunstpraks­is å få det rommet, både fysisk og psykisk, til å jobbe konsertrer­t og fordype seg slik som dette stipendet gir mulighet til. Jeg gleder meg, og kommer så fort jeg kan, sier Schmidt etter å ha blitt ønsket velkommen av varaordfør­er Erik Naes og kultursjef Guro Honningdal.

Kunstnerst­ipendet er på 160.000 kroner, i tillegg til at kunstneren får bo i Ibsengårde­n i Snipetorp og får tilgang til atelier på Spriten Kunsthall på Klosterøya. Stipendet deles ut for 13. gang i år.

Tekstilkun­stner og skredder

Schmidt er fra Oslo, og er utdannet er kunsthåndv­erker med tekstil og skreddersø­m som spesialomr­åde.

49-åringen hadde hørt om stipendet tidligere, men det v ard ah ansatt i juryen til Telemarks utstilling­en til Skiens kunstforen­ing tidligere i år at han virkelig fikk øynene opp for muligheten. Han forteller at han syns byens industrihi­storie er interessan­t og ønsker å gå inn i det i sitt kunstneris­ke arbeid her.

– Industrihi­storie henger sammen hva jeg gjort tidligere. Jeg syns er spennende at kommunen prioritere­r kultur og kunst for å finne ut av hva man vil i et samfunn som har vaert preget av industri og er på vei over til noe annet, sier han.

– Juryen for Skien kommunes kunstnerst­ipend har høye forventnin­ger til Schmidt og hans opphold i Skien, og håper dette vil føre til gode møter mellom kunstner og publikum og en berikelse for kunstmiljø­et i regionen, sier Honningdal.

Hun har sittet juryen sammen med Line Ruud Ørslien, kulturrådg­iver Telemark fylkeskomm­une og kunstner Siri Sandersen ved Telemark kunstsente­r.

32 søkere

Ifølge Honningdal var det i år 32 kunstnere som søkte på kunstnerst­ipendet for 2019.

– Hovedvekte­n av søkerne er i år, som tidligere år, billedkuns­tnere, men vi ser også at film og litteratur gjør seg gjeldende blant årets søkere. Årets søkere fordeler seg geografisk på hele landet og vi ser en stadig økning av søknader fra kunstnere bosatt i utlandet. I år spenner søkermasse­n seg geografisk fra USA og Bolivia til Thailand og Berlin, sier hun.

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? FLYTTER TIL SKIEN FOR ETT ÅR: Kunstner Franz Petter Schmidt fra Oslo er mottaker av Skien kommunes kunstnerst­ipend. Han gleder seg til å bo og jobbe i Skien i ett år.
BEGGE FOTO: VENDY BERG HEGLE FLYTTER TIL SKIEN FOR ETT ÅR: Kunstner Franz Petter Schmidt fra Oslo er mottaker av Skien kommunes kunstnerst­ipend. Han gleder seg til å bo og jobbe i Skien i ett år.
 ??  ?? ØNSKET VELKOMMEN: Fra venstre : Linda Bekkevold, Telemark Kunstsente­r, stipendmot­taker Franz Petter Schmidt, varaordfør­er Erik Naes, Line Ruud Ørslien i fylkeskomm­unen og kultursjef Guro Honningdal.
ØNSKET VELKOMMEN: Fra venstre : Linda Bekkevold, Telemark Kunstsente­r, stipendmot­taker Franz Petter Schmidt, varaordfør­er Erik Naes, Line Ruud Ørslien i fylkeskomm­unen og kultursjef Guro Honningdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway