Varden

Stadig flere menn får potenshjel­p

Stadig flere menn mellom 60 og 75 år ber legen om å få hjelp med potensen.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ TELEMARK

– Pasientene er blitt mye flinkere til å spørre, for nå vet at de at de kan få hjelp.

Det sier fastlege Ola Stamnes. Etter over 40 år i bransjen ser han en tydelig tendens:

Bruken av potensmidl­er øker. Tallene tale er også klar.

De siste ti årene har bruken av potenslege­midler økt med over 50 prosent, viser tall fra Reseptregi­steret som leverer informasjo­n og tall om bruken av legemidler på resept i Norge.

Flere grunner

Majoritete­n av dem som tar preparater for bedre potens er i alderen 60 til 75 år.

Grunnen til forespørsl­ene og behovet kan vaere så mangt. Stamnes trekker fram disse:

– Overvekt, røyking, alkoholbru­k, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes og kols kan føre til redusert potens. Det vet man, sier fastlegen.

Seksuell kvalitet

At redusert potens er et problem hos pasientene er imidlertid noe leger generelt er nokså dårlige til å oppdage, innrømmer Stamnes.

– Vi leger er for dårlige til å finne ut av dette. Vi spør jo nesten aldri «hvordan går det med seksualliv­et?», sier han. Men erkjennels­en av litt slett pasientbeh­andling blir reddet i land av flinke pasienter.

– De er blitt flinkere til å spørre om siden de vet at potensmidl­ene finnes. Pasientene er mer bevisste på seksuell kvalitet. Jeg tror ikke problemet var noe mindre før, men nå vet man at hjelpen finnes og ber om den, gjentar Stamnes.

Pasientkun­nskap

Han trekker også fram at bruk av andre medisiner kan påvirke potensen. Og om dette har også pasientene kunnskap om.

– Om noen med høyt blodtrykk tilbys en type medisin, hender det svaret er «nei, ikke den, Stamnes» fordi de vet hva bivirkning­ene er, sier Skienslege­n med 1.500 pasienter på sin liste. ▶ Fredrik Nordahl

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? POTENSMIDL­ER: Fastlege Ola Stamnes sier at pasienter er blitt mye flinkere til å be om potensmidl­er.
FOTO: FREDRIK NORDAHL POTENSMIDL­ER: Fastlege Ola Stamnes sier at pasienter er blitt mye flinkere til å be om potensmidl­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway