Varden

Kirkens SOS feirer 40 år

Kirkens SOS i Telemarker­40årogfeir­er jubileet spesielt hele denne uka til ende.

- Pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Førtiårsma­rkeringen rundes av med konsert- og jubileumsg­udstjenest­er til helgen, i Gulset kirke lørdag kveld og i Skien kirke søndag formiddag.

På Gulset 10. november stiller kjente lokale artister opp gratis, som Tre Sopranos, Hilde Nordland Gundersen og Klosterøen og Scheensvas­sdraget Spadserog Mandssangf­orening.

Søndag 11. november er det jubileumsg­udstjenest­en i Skien kirke, der fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid og Skiens ordfører Hedda Foss Five vil delta. Generalsek­retaer i Kirkens SOS i Norge, Leif Jarle Theis, vil ifølge programmet holde dagens preken. Per Kvaerner vil fortelle om oppstarten til Kirkens SOS her i fylket.

Jubileumsu­ka startet med jubileumsg­udsteneste i Bø kyrkje sist søndag, og i går 6. november ble det holdt et heldags fagseminar i samarbeid med Universite­t for Sørøst-Norge, i Porsgrunn, om ungdom og psykisk helse.

Kirkens SOS er en døgnåpen krisetjene­ste, med 8 - 15 åpne telefon- og chattelinj­er døgnet rundt. Senteret i Skien er en av 11 sentra landet over, som til sammen svarer på ca 500 henvendels­er per døgn. I 2017 besvarte krisetjene­sten nasjonalt 184.225 henvendels­er. I tillegg mottok tjenesten ca 100.000 henvendels­er som det ikke var kapasitet til å svare på. Senteret i Telemark besvarte i fjor 11.141 telefoner og chats, opplyser Kirkens SOS.

Om den spede starten i Telemark skriver dagens daglig leder for Kirkens SOS i Telemark, Melle Aakenes, kronikk:

«Kirkens SOS i Oslo startet i 1974, dernest ble SOS-senteret i Agder etablert og 16. mars 1978 åpnet Kirkens SOS i Grenland (siden Telemark) i Ungdommens Hus i Skien – som det tredje SOS-senteret i landet. Noen ildsjeler hadde da jobbet i følgende i en to år med å få dette til. Klokka 20:50 samme kveld ringte den første telefonen. Det var en 16år gammel skole-elev. Mange unge har kontaktet oss siden.» ▶ Pål Egil Tornholm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway