Varden

Helse-penger ut vinduet

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Ikke før støvet har begynt å legge seg etter at det i fjor ble avslørt en massiv it-skandale i Helse Sørøst, der det ble avslørt at it-arbeidere i utlandet kunne ha fått tilgang til opplysning­er om norske pasienter, legger Riksrevisj­onen fram en ny og dyster rapport.

▶ Riksrevisj­onen har sett naermere på «Digital fornying»-programmet i Helse Sørøst. Dommen er ikke mild: – Programmet var stipulert til å koste 5,5 milliarder kroner, men man kan ennå ikke se noen dokumenter­te effekter. Det inneholder mange forsinkels­er, overskride­lser og feilinvest­eringer, sier riksreviso­r PerKristia­n Foss til NTB.

▶ Prislappen per nå, ifølge Riksrevisj­onen, er 6,2 milliarder kroner. Det er altså tale om en sprekk på 700 millioner kroner – samtidig som det reises sterk tvil om milliarden­e er velinveste­rte. Fire av seksprosje­kter idet« Digitalfor­nying» programmet­eren t ener stoppet, for sinketelle­rne d skalert.

▶Den tidligere nevnte« infrastruk­tur moderniser­ingen », som altså endte med skandale, var en del av programmet. Et annet prosjekt omhandlet et nytt radiologis­ystem, som Helse Sør-Øst i over fem år forsøkte å innføre, til massive protester fra legene, ga en voldsom økning i uønskede pasienthen­delser mens prosjektet pågikk, ble til slutt skrotet fullstendi­g, skriver Dagens Medisin.

▶ Ingen mener at det norske helsevesen­et ikke skal vaere teknologis­k oppdatert og utnytte teknologie­n på best mulig måte. Mye tyder imidlertid på at måten dette gjøres på, med hundrevis av millioner ut vinduet, er alt annet enn sunn og frisk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway