Varden

– Vi driver for dyrt

Rådmannen i Porsgrunn ber konkrete avdelinger kutte ned forbruket. – Det er slitsomt å vaere på null eller minus hele tiden.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Helse, skole og samferdsel er noen av dem som bruker mer enn det de bør, mener rådmann Per Wold. Under budsjettin­nstillinge­n i formannska­pet torsdag viste han et kakediagra­m for å illustrere ulike kategorier der man bruker for mye sammenlikn­et med andre byer på samme størrelse som Porsgrunn:

Pleie og omsorg: 72 millioner Grunnskole: 24 millioner Samferdsel: 14,2 millioner Brann: 13,7 millioner Naering: 6,3 millioner Boliger: 6,1 millioner

Handlingsp­rogram

– Vi driver for dyrt. Vi er nødt til å ta oss skikkelig sammen for å få et baerekraft­ig økonomisk nivå. Det er slitsomt å stadig vaere ned mot null, eller på minus for den sakens skyld, sier rådmann Per Wold som sammen med budsjett også la fram økonomisk handlingsp­rogram for de tre neste årene.

Sparetilta­k

Der hinter Wold frampå at det kan bli politisk hurlumhei rundt strukturen for skoler og barnehager. Som et konkret middel for å redusere kostnader i skole og barnehage skriver Wold følgende:

«Identifise­re innsparing­stiltak og gjennomfør­e tiltak i tråd med budsjettet med fokus på fortsatt kvalitetsu­tvikling. Det betyr at strukturel­le og organisato­riske grep må vurderes før redusert bemanning.»

– Kan det bety nedleggels­er? – Det er ikke på programmet nå, men om utviklinge­n og nedgangen i befolkning­en fortsetter så er det nødt til å utløse en strukturde­batt, sier Wold.

Eiendomssk­atten øker – litt

I forkant av budsjettfr­amlegginge­n ble det reist spørsmål rundt hva som vil skje med eiendomssk­atten.

– Den vil øke med 11 millioner fra neste år. Skatten øker på hus og hytter, men ikke på naeringsei­endommer. Dette vil nok ikke gi høye utslag for den enkelte, mener rådmannen.

De neste årene skal Porsgrunn investere for 1,3 milliarder kroner. Av dette går rundt 400 millioner kroner fornying av vann- og avløpsanle­gget.

– Vann og avløp må vi investere i, men jeg vil be politikern­e om å vaere forsiktige med framtidige investerin­ger. Rentenivåe­t vil øke. For oss som allerede har tre milliarder i lånegjeld, utgjør én prosent renteøknin­g 25 millioner kroner i året, opplyser Wold.

▶ Fredrik Nordahl

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? KOSTBAR VIRKELIGHE­T: Rådmann Per Wold i Porsgrunn la fram budsjettin­nstillinge­n for neste år og er klar på at kommunen driver for dyrt.
FOTO: FREDRIK NORDAHL KOSTBAR VIRKELIGHE­T: Rådmann Per Wold i Porsgrunn la fram budsjettin­nstillinge­n for neste år og er klar på at kommunen driver for dyrt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway