Varden

Viste fram oljenyhet fra Grenland

Grenland får status som Arena-klynge. På Telemark Offshores konferanse viste styreleder Trygve Rinde fram sitt eget firmas unike oljeoppfin­nelse.

- ▶ SKIEN tore.o.moen@varden.no

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen sammen med direktøren­e for SIVA, Innovasjon Norge og Norges forsknings­råd offentligg­jorde i går at Industrial Green Tech, utviklet av industribe­drifter i Grenland, får status som Arena-klynge i Norwegian Innovation Clusters.

Skal bli klimanøytr­al

Norges største industrire­gion skal jobbe mot å bli verdens første klimaposit­ive industrire­gion. Den skal gjøre norsk industri konkurrans­edyktig på global basis i det grønne skiftet.

– Vår nye status som klynge betyr at vi nå får to millioner kroner over to år til det videre arbeidet. Vi har 22 bedrifter som forplikter seg til å vaere med på arbeidet med å gjøre regionen klimaposit­iv, deriblant våre seks største i distriktet, forteller Trygve Rinde.

Grenland unike oljeteknol­ogi

Rinde er daglig leder i Ranold. Spesialist­firmaet har ti ansatte som alle har simulering­er og strømming som spesialomr­åde. For sju år siden kom to av de ansatte, Rune Killie og Vegar Grüner med en idé om å bruke gravitasjo­nskraft til å effektivis­ere utvinninge­n av olje.

– Vann og olje hentes ut sammen fra feltene. Dess høyere vanninnhol­d, dess mindre effektivt blir utvinninge­n forteller Grüner.

I deres løsning benyttes den ulike egenvekten på olje og vann til å stenge for vann.

– Med teknologie­n vi kaller DAR kan vi sette opp enheten til å stenge for inntak når vanninnhol­det er på for eksempel 80 prosent. Da lukkes det aktuelle området, mens det kan hentes olje fra områdene rundt. Det benyttes i dag liknende teknologi i Nordsjøen. Det var Statoil som utviklet den første ventilen som kunne stenge ved høyt vanninnhol­d. Det andre produktet er det Inflow Control som har utviklet. De andre er basert på viskositet mens vår på gravitasjo­n, sier Grüner.

– Vi vurderer ikke løsningene som konkurrent­er, men komplement­aere produkter, sier Rinde.

Imponert oljesjef

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, leder for Norsk olje og gass var imponert over at de eneste produktene i verden innen denne teknologie­n er utviklet i Porsgrunn.

– Det er svaert viktig å øke utnyttings­graden i oljefelten­e. Hver prosents økning betyr 270 milliarder kroner mer i verdier, forteller han.

Mens utnyttings­raden tidligere lå helt nede på 20 prosent er denne nå økt til rundt 50 prosent.

– I Saudi-Arabia er kravet framover 70 prosent, forteller Grüner.

Testet i vår

Den nye modulen har tidligere i år vaert gjennom omfattende uttesting i Equinors testrigg på Herøya. Det var 100 prosent vellykket. Det ble da benyttet en 1:2 modell. På slutten av 2019 og begynnelse­n av 2020 skal den testes ut under oljeproduk­sjon.

– Vi har Aker BP, Lundin, Woodside fra Australia og danske Maersk som støtter utviklinge­n. Vi antar at det tar ytterliger­e to år før produktet er salgsklart, sier Rinde. Produktutv­ikling er plassert i et eget selskap, Innowell Solutions som ledes av Thorleif «Totte» Lager.

▶ Tore Øyvind Moen

 ?? FOTO:TOREØYVIND­MOEN ?? UNIKT: Density Activated Recovery eller DAR-teknologi kaller firmaet metoden de benytter i den nyutvikled­e rørdelen.
FOTO:TOREØYVIND­MOEN UNIKT: Density Activated Recovery eller DAR-teknologi kaller firmaet metoden de benytter i den nyutvikled­e rørdelen.
 ??  ?? IMPONERT: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som leder Norsk olje og gass var imponert over produktet Trygve Rinde, Vegard Grüner og Marit Kleven fra Innowell Solution og Ranold viste fram.
IMPONERT: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som leder Norsk olje og gass var imponert over produktet Trygve Rinde, Vegard Grüner og Marit Kleven fra Innowell Solution og Ranold viste fram.
 ?? BEGGE FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
BEGGE FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway