Varden

Slik lager du Gurines champagnek­ake

-

Hvordan smaker egentlig en champagnek­ake? Ellen Rodvang ved Telemark museum har gjort et forsøk på å lage kaka med den 200 år gamle oppskrifte­n

Det viser det seg at Gurine bruker hvitvin og ikke ekte champagne. Gurine har to oppskrifte­r på denne kaken, den du ser her sier hun er sikker, det betyr nok at den blir bra hver gang.

Jeg har prøvd den. Gjestene ble svaert begeistret for selve kaken, litt stillere når det gjaldt sausen. Den har voksen smak og blir litt tynn, men er samtidig litt god også. Den kan byttes ut med vaniljesau­s, men da forsvinner selvsagt champagnee­ffekten.

Jeg skalerte ned sausen fra 20 til 12 eggeplomme­r, og enda ble det mye til overs.

«Steges som fiint Brød»

Dertil tages Butterdeig, som man beklaeder Fadet med, derpaa tages AEbler som ere udhulede og sams Kirsebaer Syltetøy, disse laegges i Fadet, indtil det bliver fuldt, derpaa laegges Butterdeig­s Laag over, og steges som fiint Brød. – Sause. ½ pot Hvidviin, 20 AEggeblomm­er, Sukker efter Smag og lidet Sitronsaft eller disses Skal, denne Saus heldes paa naar den anrettes.

Dette trenger du

▶ 5 plater butterdeig

▶ 1 glass kirsebaers­yltetøy (jeg plukket baer i mammas hage, men det fås kjøpt på butikk)

▶ 5 epler, skrelt og i skiver

▶ Egg og melk til pensling. (Gu- rine brukte ikke det, men da blir den så blank og fin)

▶ 200 grader i 20-25 min nederst i ovnen var passe

Slik lages sausen

▶ 12 eggeplomme­r

▶ 4 -5 ss sukker (smak til)

▶ 2 ss sitronsaft

▶ 3 dl hvitvin/prosecco

Gurine sier ikke hvordan hun lager sausen, så jeg måtte bare gjette. Eggeplomme­r og sukker vispet jeg til eggedosis. Og så vispet jeg litt videre med sitronsaft og prosecco oppi. Voila!

Og eggehviten­e som er til overs? De kan du lage Pigerkysse­r med.

▶ Ellen Rodvang, Telemark museum

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway