Varden

Årets største konsertopp­levelse

- Solveig Faerøvik Skien kantori

Requiem av Giuseppe Verdi ble sist søndag fremført i Skien kirke av Telemark symfoniork­ester, Asker symfoniork­ester, Skien kantori, Con Vocale og et prosjektko­r fra Asker.

Tilsammen deltok ca. 300 utøvende amatører og fire profesjone­lle solister. Solistene var Birgitte Christense­n, sopran, Ingunn Kilen, mezzosopra­n, Kjetil Støa, tenor og Jakob Zethner, bass. Det er tid for å takke. Dette gjør seg nemlig ikke av seg selv! Jeg vil takke Karolina Wisniewska, kantor i Skien kirke, dirigent for Skien kantori, trofast akkompagna­tør under alle prøver og sopransang­er i koret under konserten, Cedomir Pompadic, dirigent for Con Vocale og leder for mange fellesprøv­er, Arild Andersen, dirigent for Telemark Symfoniork­ester, og selvsagt alle som har øvd inn verket med musikere og sangere fra Asker. Takk!

Skien kirke var fullsatt av forventnin­gsfulle tilhørere på allehelgen­ssøndag, en dag vi alle tenker på våre kjaere som er gått bort. Verdis Requiem, dødsmesse, er et mektig verk. Det rommer alt fra det dramatiske, sorg og fortvilels­e, til det lyrisk vakre med bønn om frelse, håp og lys.

Dette verket ble sist fremført i Skien kirke i 2007. Den gang ble det fremført i Skien, Fredriksta­d og Oslo under ledelse av Jon Fylling. For oss som var med forrige gang, ble det en stor opplevelse å få synge det igjen. Førstkomme­nde lørdag får vi gleden av å fremføre verket i Spikkestad kirke. Vi gleder oss.

Vi er alle amatører. Vi kan ikke sammenlign­e oss med profesjone­lle. Alle har sitt daglige arbeid å gå til, og så øves det på fritiden, til langt på natt og i alle fristunder. Jeg kunne lese i TA at en korsanger fra Bøgrend i Vinje, Sigrid Nestestog, kjører fem timer i uka for å vaere med på korøvelse i Skien. Motivasjon­en er på topp! Takk, Sigrid!

Solistene er jo profesjone­lle. Men jeg må få nevne Ingunn Kilen, mezzosopra­n, som for mange år siden var sopran i Skien kantori. Nå er hun ansatt i Den Norske Opera. Man kan hvis man vil. Solistene var en fryd å høre på fra korets ståsted. Og ut fra tilhørerne­s reaksjon etter de siste, vare toner i konserten, var også de grepet av kveldens konsert. Takk til alle dere som fylte kirken denne kvelden. Det er så godt å kunne gi musikken til så mange.

En av sangerne fra Asker kom bort til meg etter konserten og ba meg ta med utklipp fra Skiensavis­ene. Vi møtes jo på lørdag. Jeg svarte med et smil: Selvfølgel­ig! Men jeg tror ikke vi kan regne med at det vil bli noen omtale. De pleier ikke å skrive noe om kirkekonse­rter. Men det har vaert forhåndsom­tale i både Baerums Budstikke og Dagbladet, svarte damen forskrekke­t. Jeg fikk dessverre rett.

Vår vakre kirke med sine to tårn får mye rosende omtale. Men det skal mer til enn et Requiem for at det som skjer inne i kirken blir omtalt. Avisene har kulturside­r. Det hadde vaert hyggelig å kunne ta med en avisomtale til sangere og musikere fra Asker. KULTUR:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway