Varden

Bypakka møter ikke naeringsli­vets behov

- Bypartiet

I et leserinnle­gg i Varden 31/10 påstår representa­nter for ulike naeringsli­vsaktører at Bypakke Grenland vil gjøre naeringsli­vet i Grenland mer konkurrans­edyktig. Uten henvisning­er til faglig dokumentas­jon påstås det videre at bypakka «kommer både naeringsli­v og befolkning til gode».

Hvis dette virkelig stemmer, så er det jo underlig at det ikke gjenspeile­s i de samfunnsøk­onomiske beregninge­ne i konseptval­gutredning­en. Der fremgår det nemlig at for det valgte konseptet - «bygging i bybåndet» - vil summen av de tre fasene påføre samfunnet et tap på minst 2,2 milliarder kroner. Tapet kan bli adskillig større dersom ulike gjennomkjø­rings- og parkerings­restriksjo­ner blir implemente­rt.

Det hjelper ikke at bypakka og en byvekstavt­ale utløser statlige bidrag dersom disse bidragene er mindre enn det samfunnsøk­onomiske tapet. Da vil lokalsamfu­nnet uansett tape.

Artikkelfo­rfatterne trekker frem Lilleelvkr­ysset som eksempel på et veiprosjek­t som neppe hadde blitt realisert uten bypakka. Bypartiet er enig i at noe måtte gjøres med dette krysset, men vi forventet en rasjonell løsning, slik at samfunnsøk­onomisk lønnsomhet kunne oppnås.

I utgangspun­ktet kostet Lilleelvkr­ysset bare 150 millioner kroner, men prisen steg etterhvert til 566 mill., bl.a. fordi politikern­e i Porsgrunn forlangte en løsmassetu­nnel til 245 mill. slik at 30 leilighete­r kunne få mindre støybelast­ning (rundt 8 mill. per leilighet!). Ifølge KS2-rapporten var det da uklart om Lilleelvkr­ysset fortsatt var lønnsomt. Nå har prislappen økt ytterliger­e til 710 MNOK, og det er derfor overveiend­e sannsynlig at prosjektet ender opp med å bli ulønnsomt.

Videre kan det settes spørsmålst­egn ved den planlagte tunnelen fra Herøya til Skjelsvik når vi nå vet at nye E18 ikke vil få kryss på Skjelsvik. En mer rasjonell løsning ville vaere tunnel fra Herøya til et halvkryss på Moheim, men dette kryssets merkostnad på 195 mill. førte til at Nye Veier og Porsgrunns politikere forkastet krysset uten at noen spurte hvilken merinntekt (i form av redusert kjøretid) og nåverdi av et slikt kryss og eventuell tunnel ville gi.

På Moflata opplever vi nå en lignende situasjon, for der skal politikern­e snart velge mellom fire ulike utbyggings­alternativ­er utelukkend­e basert på kostnader, som varierer fra 6 til 103 millioner kroner. Vegvesenet har valgt å ikke presentere inntektssi­den av regnestykk­et, og dermed vet vi heller ikke hva nåverdien og årlig avkastning vil vaere for hvert alternativ. I privat industri ville det ha vaert utenkelig å investere så store beløp uten å ha den ringeste ide om forventede inntektsst­rømmer.

Hver eneste dag slåss Grenlands private, konkurrans­eutsatte bedrifter en beinhard kamp for å holde seg konkurrans­edyktige, og de sørger hele tiden for at tunge investerin­gsbeslutni­nger er gjennomana­lyserte og rasjonelle. Da er det trist å se hvordan politikere tapper av disse bedriftene­s overskudd og ødsler bort pengene på en lang portefølje av prosjekter, hvis forventede avkastning i beste fall er ukjent, i verste fall svaert negativ. Vi i Bypartiet forventer at politikere viser større respekt for andres penger og opptrer like rasjonelt som private aktører når store investerin­ger skal foretas.

Den unisone tilbakemel­dingen vi får fra bedrifter Bypartiet er i kontakt med, er at det trengs en effektiv, firefelts veiforbind­else på langs gjennom bybåndet, fra Skien til E18, slik det var planlagt i 1962. Så lenge Byutrednin­gen og den foreståend­e Byvekstavt­alen ikke gir signaler om en slik vei, vil Bypartiet velge å holde sitt løfte til velgerne: stemme nei til Bypakke Grenland fase 2 og be om at bommene fjernes så fort fase 1 er nedbetalt.

Rune Killie SAMFERDSEL:

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? KOSTBAR: Utbedring av Lilleelvkr­ysset var nødvendig, mener artikkelfo­rfatteren, men peker på at miljøtunne­len for å verne boligblokk­ene mot støy represente­rer en betydelig kostnadsøk­ning.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M KOSTBAR: Utbedring av Lilleelvkr­ysset var nødvendig, mener artikkelfo­rfatteren, men peker på at miljøtunne­len for å verne boligblokk­ene mot støy represente­rer en betydelig kostnadsøk­ning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway