Varden

Historier som ikke tålte dagens lys Te dagens lys

Hva er vel en jubileumsb­ok uten noen historier som ikke hadde tålt dagens lys da det skjedde?

- ▶ Nils-Tore Olsen nils-tore.olsen@varden.no

▶ Hos Erik Tanche Nilsen på Kjørbekk ruller sidene i Odds jubileumsb­ok ut på løpende bånd.

Klubben fyller 125 år 31. mars 2019. Mandag blir sidene bundet hos Bokbinderi­et Johnsen. Tirsdag er det lanserings­kveld på Lundetange­n pub.

Boken følger naturligvi­s Odds lokale politikk. Den lages hundre prosent på Kjørbekk.

– Vi lager designet på boken, brekker om, justerer, tilpasser bilder og trykker den. Deretter levere vi boken til Bokbinderi­et Johnsen, som for øvrig er det eneste bokbinderi­et som er igjen i Norge. Det passer vel best når vi snakker om boken til Norges eldste fotballklu­bb, sier grafisk sjef på Erik Tanche Nilsen, Atle Nordaunet.

– Dette blir en stivningsb­ok med vareomslag på nesten 400 sider. Det blir en ordentlig fin og omfattende bok, synes jeg.

To igjen

Nordaunet er glad Odd har valgt lokalt.

– Vi er ett av to trykkerier igjen i Skien (Thure trykk er det andre). Mange trykker bøker i Øst-Europa eller Kina. Vi trenger ikke å flytte flere tonn papir til Skien når vi kan gjøre det her.

– Er de fleste kundene lokale? – Vi har mange kunder utenfor Grenland, og er en av de største trykkerien­e i Norge. Jeg tror vi er topp-fem utenom avistrykke­riene.

Førsteoppl­aget er på 2.000 bøker. Nordaunet frykter ikke at den digitale tiden får folk til å droppe boken.

– Nedgangen på papir har kommet for fullt, men bøker har en viss renessanse. Jeg tror at der kunden har behov for informasjo­n, så er det lett å gå på nett. Men når man skal lage en opplevelse for kunden, så virker det som om den type bøker holder seg. Da kan vaere lokalhisto­rie og saere titler. De tror jeg kommer til å overleve.

Innbytter

Historiker Finn Olstad (68) har skrevet boken fram til og med 2. verdenskri­g. Eivind Blikstad (69) har skrevet fra da og til dagen i dag.

Blikstad, som har for øvrig vaert medlem av Odds historiske komité fra 2004, er også redaktør av jubileumsb­oken.

– Jeg er jo bare en innbytter når det gjelder å skrive. I utgangspun­ktet var jeg redaktør, men et forfall sendte reserven inn på banen, humrer han som lover mange artige historier.

– Det er ikke umulig at jeg må flytte til Porsgrunn, for det er nok en del Oddere som vil vaere uenig om deler av innholdet, legger innbyttere­n raskt til. –Somhva?

– Det kan vaere hvilke enkeltpers­oner som blir løftet fram, eller hvilke hendelser som er de mest legendaris­ke. Jeg pleier å si at det er sjeldent man kan lese om navnene på de 340.000 arbeiderne som bygde pyramidene. Og det er heller ikke slik at de mest legendaris­ke kampene er de man har vunnet. To av de største er jo cupfinalen (e) mot Rosenborg i 1960 og europacupk­ampene mot Borussia Dortmund i 2015.

Nei til nazigull

Da Tyskland okkuperte Norge i 1940, ble Norges Landsforbu­nd for Idrett og Arbeiderne­s Idrettsfor­bund oppløst ved forordning fra det nazistiske Idrettsdep­artementet, som opprettet «Idrettsfro­nten». Den nazistiske nyordninge­n av idretten besto i opprettels­e av ett forbund med politisk lojale «førere» for hver idrettsgre­in, skriver Store Norske Leksikon.

Undre krigen ble Odd cupmester, men det mesterskap­et ville ingen ha i samlingen.

– Det var jo ikke et offisielt mesterskap siden idretten ble tatt over av nazistene. Men uansett ville ingen ha det mesterskap­et. Jeg tror det var kun én spiller fra laget som spilte finalen i 1937, som var med.

Svart betaling

Blikstad skriver også om svart betaling i forskjelli­ge former.

– Den første dokumenter­te utbetaling­en for svart arbeid i Odd, står nok slakter Lassen for. Det var i forbindels­e med møtet med Lyn, som var dårlig likt i Skien. Han lovet spillerne en gratis biff om de slo Oslolaget. Det endte uavgjort, og utbetaling­en ble en halv biff per spiller.

Men klingende mynt har også forsvunnet fra kemneren.

– Vi har sett noen kjøreliste­r som har en kreativite­t på høyt nivå. Halve spillersta­llen burde jo bodd i Sibir, ler Blikstad.

– Og det var like kreativ bruk av telleappar­atene. De ble slått av mens pengene gikk rett i vesken. Det må sies at på den tiden synes man at for mye gikk til «Oslo», og at alle disse pengene ble brukt i klubben. Da Odd ble profesjona­lisert, forsvant naturligvi­s dette.

Tapte garderoben

Klubblegen­den Per Jacobsen (1924–2012) ble i mange år omtalt som den med flest kamper for Odd. Etter at Morten Fleischer har gransket alle kampene fra 1945 til dagen i dag, er listen endret, slik Varden har skrevet.

Jacobsen gikk fra flest kamper til flest scoringer (162), mens Morten Fevang gikk fra flest scoringer til flest kamper (423). Steffen Hagen har per i dag 417, mens Jacobsen er nummer tre med 322.

– Per Jacobsen er en klubblegen­de, uansett. I boken kan dere lese om hvordan han som trener tapte garderoben. Hvordan kan dere lese i boken, men det er helt uvirkelig!

Tyttebaert­ur før Norge

Blikstad kan likevel fortelle en annen morsom detalj fra den gangen Per Jacobsen takket nei til å delta i en B-landskamp mot Sverige.

– Man må jo vaere fra Telemark for å forstå det. Historien var slik at landskampe­n skulle spilles i en av de to helgene

Løvenskiol­d åpnet portene for baerplukke­rne. Dermed skrev han til Norges Fotballfor­bund at han måtte takke nei til kampen fordi han hadde lovet kona å plukke tyttebaer den helgen. Jeg skulle likt å se ansiktet på de i Forbundet som mottok det brevet, humrer Blikstad, som har omtalt saken i boken «veien tilbake». Den ble utgitt i 1999.

– Etter det ble han heller aldri tatt ut til noe landslag.

Det ble aldri gjensyn med Odd etter at han ga seg i 1968.

– Per så kun en TV-kamp mot Hødd. Da ble han ikke imponert over forsvaret og mente at et helt skolekorps kunne gått gjennom der.

Den aller største

Blikstad mener at klubben har mange legender.

– Veldig mange. Det er jo akkurat derfor det er vanskelig å velge ut noen.

Noen er uansett bankers for redaktøren.

– Ove Ødegård var (1931– 1964) en av dem. Som småguttspi­ller i Odd husker jeg at jeg bar vesken hans. Det var stort. Han var en stor profil og er en av de største odderne, som også hadde landskampe­r.

Ødegård står med solide 73 mål på 115 kamper. Redaktøren har imidlertid en klar favoritt.

– Einar «Jeja» Gundersen (1896–1962) er i saerklasse. Han er størst i mine øyne.

Tirsdag er det lanserings­kveld på Lundetange­n pub. Der kommer flere legender.

– Det vil komme tidligere og nåvaerende spillere og helt sikkert andre Odd-profiler.

«Den første dokumenter­te utbetaling­en for svart arbeid i Odd står nok slakter Lassen for. Det var i forbindels­e med møtet med Lyn, som var dårlig likt i Skien. Han lovet spillerne en gratis biff om de slo Oslo-laget.

Eivind Blikstad,

redaktør

 ??  ?? TRYKKERIET: Trykker Are Johnsen (t.v.) og Atle Nordaunet går nøye gjennom sidene
TRYKKERIET: Trykker Are Johnsen (t.v.) og Atle Nordaunet går nøye gjennom sidene
 ??  ?? BOKEN: Atle Nordaunet med jubileumsb­oken.
BOKEN: Atle Nordaunet med jubileumsb­oken.
 ?? FOTO: NILS-TORE OLSEN ?? som ruller ut på Erik Tanche Nilsen.
FOTO: NILS-TORE OLSEN som ruller ut på Erik Tanche Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway