Varden

AErlig om graviditet

-

– Da jeg ventet mitt første barn, leita jeg på biblioteke­t etter romaner med en gravid hovedperso­n. Jeg fant nesten ingenting. Det var nesten så jeg tenkte: Hva skjer?

Det sier forfatter Heidi Furre, aktuell med romanen «Dyret» som gir et unikt innblikk i livet som gravid. Med utgivelsen havnet hun midt i den såkalte barselbokd­ebatten. For om bøker om svangerska­p hadde vaert mangelvare, så kom det plutselig en liten bølge av dem samtidig. Ikke alle var begeistret, men forfattere­n stiller seg uforståend­e til kritikken.

– Hvorfor er ikke dette viktige menneskeli­ge erfaringer på lik linje med menns oppvekst på 60-tallet, spør hun – henvendt til kritikere som mener det er navlebesku­ende å skrive romaner om graviditet.

– Graviditet er helt sykt fascineren­de og de aller fleste kommer i løpet av livet i befatning med graviditet. Da blir det rart å avskriver bøker om dette. Jeg synes menn som er kritiske til slike bøker avslører litt mer enn de kanskje hadde tenkt: Man sier jo i realiteten at dette er uinteressa­nt – eller irrelevant.

Hun legger til:

– Kan man ikke heller lese bøkene hver for seg, og bedømme om dette er god eller dårlig litteratur, i stedet for å stille spørsmål ved bokens eksistens? Det er rett og slett trist å måtte forsvare boken på et slikt grunnlag.

– Ikke virkelighe­tslitterat­ur

Det er ikke virkelighe­tslitterat­ur Furre har skrevet med «Dyret».

– Jeg tenker på det som en tankestrøm-bok, der alt det rare som rører seg i hodet ditt når du baerer på et barn får komme til. Her har jeg bedrevet et slags forskingsa­rbeid der jeg har prøvd å skape et portrett av en gravid person.

For det er mye som ikke kommer fram i faglittera­turen eller står på pensum i skolen, kvinnekrop­pen blir litt overlatt til seg selv når man blir gravid, mener Furre. Hun peker på at alt det følelsesme­ssige kan komme overrasken­de på. Man kan oppleve både dyp frykt og euforisk glede på én og samme dag.

– I den vestlige verden i dag kan du leve lenge uten å ha saerlig erfaring med smerte. Du kan nesten innbille deg at du har full kontroll over kroppen. Men så blir du gravid … Midt i graviditet­en kan du få tanker om at dette greier du ikke, fødselen føles uoverkomme­lig. Men så i neste øyeblikk er du full av mot.

Emosjonelt jordskjelv

Selv gikk Furre til jordmor og snakket om bekymringe­ne hun hadde for den lille i magen. Hun tenkte mye på alt som kunne gå galt. Jordmoren svarte at det var bare å venne seg til bekymringe­n, den kom til å bli vaerende der – for alltid.

– Det er jo som et emosjonelt jordskjelv! Alt blir forandret. Også er det liksom ikke noe å skrive om?

Forfattere­n svarer bekreftend­e på at hun hadde en intensjon om å slippe til alt det usagte og tabubelagt­e rundt graviditet. Tanken var rett og slett å avkle graviditet­en, for i kunsten kommer man tettere på det menneskeli­ge.

▶ Veronica Karlsen, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway