Varden

– Hvis du legger KrFs og Frps partiprogr­am ved siden av hverandre, skjønner du at avstanden blir for stor til at vi kan sitte i reg jering sammen

To store saker på kort tid gjør at Geir Jørgen Bekkevold (KrF) nå blir stanset på gata på vei gjennom Oslo.

- ▶ SKIEN/OSLO

▶ – Det tyngste jeg har opplevd i mitt politiske liv, sier Geir Jørgen Bekkevold om dagen da KrF sa ja til å gå i regjering med Frp og til å miste Hareide som partileder. ▶ I et åpenhjerti­g intervju tar han klar avstand fra flertallet­s beslutning på landsmøtet, men vil jobbe videre for KrF.

56-åringen fra Skien er ingen nybegynner i politikken, men oppmerksom­heten han har fått fra hele Norge dette året, har gjort han kjent for flere enn velgerne fra Telemark.

Nå blir han kontaktet av fremmede som gjerne vil snakke om øyeblikket da Bekkevold bestemte seg for å ta på seg prestekjol­en og vie kommunikas­jons sjefen i partiet og den kvinnelige samboeren hennes, en avgjørelse som fikk flere til å melde seg ut av KrF og andre til å hevde at han skadet partiet. Da stormen hadde lagt seg, kom dramaet rundt partileder Hareides retningsva­lg.

Hadde ikke forventet stormen

– Det å gå gjennom Slottspark­en og møte folk som kom med støtte etter saken om vielsen gjorde utrolig godt. Jeg mener fremdeles at det jeg gjorde var rett og ingen av reaksjonen­e som har kommet i etterkant, har fått meg til å ønske at jeg hadde gjort ting annerledes i den saken, sier Bekkevold bestemt.

Han innrømmer likevel at han aldri så for seg den stormen av kritikk som kom.

– Det er nok mange politiske saker man kan bli kjent for, men jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at vielsen var den saken, sier Bekkevold.

Da kritikken kom og overskrift­ene var mange, var Bekkevold taus. Det var mange som ville snakke med presten og stortingsr­epresentan­ten fra Telemark om de vurderinge­ne han hadde gjort, men kommentare­ne var få. Nå forteller han hvorfor.

– To kvinner hadde akkurat opplevd sin fineste dag og våknet dagen etter til den stormen. En ting er hva jeg opplevde, men tenk deg hvordan de to hadde det. Derfor var jeg også tilbakehol­den med å si noe. Fokuset var på de to som ikke hadde gjort noe annet enn å befeste sin kjaerlighe­t ved å gå inn i ekteskap, sier Bekkevold.

Må forklare velgerne

Varden møter Bekkevold på Stortinget og på vei inn hilser vi på Knut Arild Hareide. I kampen om partiets retningsva­lg tok Bekkevold partileder­ens side og sto dermed igjen på den tapende side da partiets landsmøte hadde sagt sitt med knapp margin.

På vei hjem fra landsmøtet var det så tungt at Bekkevold la ut en status på Facebook der han skrev:

«Ikke fortell meg i kveld at jeg må se framover, ikke si i kveld at nå må du vaere raus. Det kan du fortelle meg i morgen, men ikke i dag.»

– Jeg var selvfølgel­ig skuffet over resultatet, men det gjorde det også dobbelt så tungt at vi tapte partileder­en i tillegg, er Bekkevolds forklaring på statusen.

– Er dette den tyngste dagen i ditt politiske liv?

– Ja, det må jeg si. I politikk vinner man og taper man, så går livet videre, men dette var det tyngste jeg har opplevd i mitt politiske liv, helt klart.

Spent på velgermøte

Bekkevold legger ikke skjul på at han er spent på å møte velgerne hjemme i Telemark når lokalvalge­ne starter i 2019. Før valget var både han og flere partifelle­r krystallkl­are på at det ikke var aktuelt å gå inn i regjering med FrP, nå kan det likevel skje.

– Jeg skal selvfølgel­ig bidra i valgkampen i Telemark, men er forberedt på å få høre om det løftet når folk snakker med meg på stand. Det kjenner jeg er tungt, for dette var det klareste løftet vi ga velgerne våre, sier Bekkevold.

– Men hvorfor er det så galt med Fremskritt­spartiet?

– Det er utelukkend­e den politiske avstanden. Jeg har stor respekt for Frp, men hvis du legger våre to partiprogr­ammer ved siden av hverandre, så skjønner du at avstanden blir for stor til at vi kan sitte i regjering sammen, sier Bekkevold, som gir velgerne sine et nytt løfte i samtalen med Varden. Dersom partiets hans velger å gå i regjering med FrP, blir det uten han som statsråd.

– Det er ikke aktuelt og jeg er helt tydelig på det. Jeg ønsket ikke at KrF skulle gå i regjering med Frp og jeg kan ikke tenke meg å vaere statsråd i en regjering sammen med FrP, sier Bekkevold.

Abortsaken veide tungt

I forkant av skjebnemøt­e til KrF gikk statsminis­ter Erna Solberg ut og sa det var aktuelt med en omskriving av abortloven for å komme KrF i møte ved regjerings­forhandlin­ger. Bekkevold sier ikke bort fra at utspillet fra statsminis­teren hadde innvirknin­g på flertallet under partiets skjebnemøt­e der retningen ble pekt ut.

– Jeg syntes at det var uheldig at Solberg gikk ut med dette før landsmøtet hadde sagt sitt og det er helt klart at det er skapt en forventnin­g at den saken ligger på bordet under regjerings­forhandlin­ger. Jeg tror nok det kan ha vaert noen av delegatene som lot seg påvirke av det statsminis­teren sa, men det er en aerlig sak, sier Bekkevold.

Nå er han spent på om mange vil melde seg ut av partiet etter at valget er tatt. Før landsmøtet var det mange som meldte seg inn, nå kan fort de nye velgerne strømme ut igjen.

– Jeg oppfordrer medlemmene til å vaere tålmodige og se hva som blir resultatet av regjerings­forhandlin­gene. Jeg skjønner skuffelsen, men det kjipe er at hvis mange melder seg ut, blir vi som støttet Hareide ganske alene. Vi trenger medlemmer og tillitsval­gte som står for den linja Knut Arild står for i partiet.

I politikk vinner man og taper man, så går livet videre, men dette var det tyngste jeg har opplevd i mitt politiske liv, helt klart.

Geir Bekkevold, stortingsp­olitiker (KrF)

Forskjelli­g syn

– Fylkesvara­ordføreren i Telemark, Hans Edvard Askjer, er partifelle av deg og har motsatt syn på hvem dere skal samar-

beide med. Hvordan er det mulig for to partifelle­r å ha så ulikt syn på dette?

– Askjer og jeg er delt i spørsmålet om hvor vi skal søke regjerings­samarbeid, men vi skal likevel jobbe sammen videre. Det er fordi vi er enige om det aller viktigste, det er politikken vår og verdiene vi har felles, uansett hvordan regjerings­forhandlin­gene går.

– Jeg har så tro på KrF at jeg helt uavhengig av retningsva­lg skal stå på for politikken vår, sier Geir Jørgen Bekkevold.

Du kan høre hele intervjuet med Bekkevold som podkast på varden.no.

▶ Eirik Haugen

 ?? FOTO: EIRIK HAUGEN ??
FOTO: EIRIK HAUGEN
 ??  ?? TØFT: Geir Jørgen Bekkevold sier striden om retningsva­lget i partiet, har vaert tung.
TØFT: Geir Jørgen Bekkevold sier striden om retningsva­lget i partiet, har vaert tung.
 ?? BEGGE FOTO: EIRIK HAU GEN ?? STØTTE: Jørgen Bekkevold har støttet Knut Arild Hareide i de siste ukenes politiske drakamp.
BEGGE FOTO: EIRIK HAU GEN STØTTE: Jørgen Bekkevold har støttet Knut Arild Hareide i de siste ukenes politiske drakamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway