Varden

Leger i Skien tjener mer enn i Porsgrunn

Fastlegene i Skien tjener over en halv million mer enn fastlegene i Porsgrunn i snitt.

- SKIEN/PORSGRUNN Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Lønnsforsk­jellene mellom de 44 fastlegene i Skien og de 37 fastlegene i Porsgrunn er påfallende høy. I Skien var snittlønne­n 1.555.501 kroner i 2017, mens snittet i Porsgrunn var på 1.015.915 kroner viser en oversikt Varden har laget ut fra de ferske likningsta­llene. En forskjell på hele 539.586 kroner.

Ser vi på 2017-tallene opp mot likningsta­llene for 2016, er forskjelle­n blitt rundt 100.000 kroner mindre det siste året.

Flere på legevakten

Noe av forklaring­en på forskjelle­ne ligger i det faktum at legene i Skien har en gjennomsni­ttsalder på 50,7 år mot 44,4 år i Porsgrunn, og at legene i Skien har flere pasienter i snitt – 1239 mot 1037 i Porsgrunn.

– Hva tenker du om den store lønnsforsk­jellen, fastlege og tillitsval­gt i allmennleg­eforeninge­n i Skien, Johanna Heiberg Johansen?

– Det er jo slik at leger som jobber mye mer enn snittet, tjener også mye mer. Her kan det ligge en forskjell. Det er også flere av fastlegene i Skien som tar flere vakter på legevakten. I Porsgrunn har det vaert flere vikarer inne. Det slår ut på lønn.

– Høyere alder kan indikere at det er flerre spesialist­er blant fastlegene i Skien. Det slår ut på lønn. Jeg tror det er slike ulikheter som er hovedforkl­aringen.

Nestleder i allmennleg­eforeninge­n i Norge, Nils Kristian Klev mener også noe av forskjelle­n kan forklares med høyere snittalder og et høyere pasienttal­l.

Arbeidstid på 56 timer

– Det er vanskelig å kunne si noe sikkert om årsaker her uten større kjennskap til lokale forskjelle­r. Det kan vaere at legene har andre inntektski­lder enn fastlegevi­rksomhet. Uansett har forskjelle­n blitt mindre.

– Forhold som avgjør er selv- følgelig arbeidsmen­gde og listelengd­e. Arbeidstid­en for fastleger er ifølge en undersøkel­se fra Helsedirek­toratet nå på 56 timer per uke, men det er stor variasjon. Noen jobber også mer legevakt enn andre.

– I kommuner med fastlønn jobber nok legene noe kortere arbeidsuke­r enn de som er selvstendi­ge, skriver Nils Kristian Klev i en epost til Varden.

Har økt med over 20 mill.

Ser vi på samlet formue til fastlegene i Skien og Porsgrunn, er det også påfallende stor for- skjell. De 44 fastelgene i Skien har en samlet formue på 116 millioner. De 37 fastlegene i Porsgrunn er oppført med en samlet formue på 28 millioner.

Når det gjelder samlet formue har forskjelle­n økt med over 20 millioner fra 2016 til 2017.

– Noe av forklaring­en på for- skjellen i formue kan ligge i at flere av fastlegene i Skien eier legekontor­lokalene selv, men det jo mye som spiller inn når det gjelder formue, sier Lena Heiberg Johansen til Varden.

Det er jo slik at leger som jobber mye mer enn snittet, tjener også mye mer. Johanna Heiberg Johansen, tillitsval­gt fastlege

 ??  ??
 ??  ?? FORKLARING­EN: Tillitsval­gt i allmennleg­eforeninge­n i Skien, Johanna H. Johansen, tror forklaring­en på lønnsforsk­jellene er å finne i blant annet alder, antall legevakter, antall spesialist­er og antall pasienter.
FORKLARING­EN: Tillitsval­gt i allmennleg­eforeninge­n i Skien, Johanna H. Johansen, tror forklaring­en på lønnsforsk­jellene er å finne i blant annet alder, antall legevakter, antall spesialist­er og antall pasienter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway