Varden

Denne gulrota veier 1,3 kilo

På Hoppestad gård i Skien dyrkes det fram store mengder med gulrøtter. Og også mengder av svaert store gulrøtter.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Den nesten 1,3 kilos tunge gulrota skiller seg ut i mengden, men på Hoppestad gård i Skien er det naermest hverdagsko­st å hente opp store gulrøtter.

– Nei, for oss er det ikke uvanlig i det hele tatt å hente opp gulrøtter på mellom én og to kilo fra jorda her. Vi har dyrket slike gulrøtter i lang tid, sier Per Arne Hoppestad til Varden.

Han legger til at han ikke har noen oversikt over hva som er den tyngste gulrota som er henta opp fra jorda på gården nord for Skien.

– Men det er en del tyngre enn den du har fått tak i, sier han.

Dyrkes for industrien

I vanlige matbutikke­r er det gulrøtter av en betydelig mindre størrelse som selges, og bonden sier at jumbo-gulrøttene er noe som dyrkes for en annen kundegrupp­e enn «mannen i gata».

– Denne sorten dyrkes for industrien, altså for dem som lager mat til mange. For eksempel på et sykehus. Akkurat denne sorten kuttes opp i terninger og puttes opp i lapskaus og gryterette­r blant annet, men vi dyrker også andre typer store gulrøtter som kan deles opp i skiver, sier Hoppestad.

– Vi dyrker også andre typer grønnsaker for industrien i ulike størrelser, for eksempel kålrot. I tillegg har vi store poteter, som blant annet blir brukt til potetbåter og pommes frites ved ulike burgerrest­auranter i Grenland, legger han til.

– Må få plass til å vokse

Hoppestad poengterer at det ikke er noen heksekunst eller kjemiske eksperimen­ter som sørger for de gigantiske gulrøttene, men heller at man må sørge for at røttene får optimale vekstvilkå­r.

– Det som er helt nødvendig er at de må få plass til å kunne vokse. Normale gulrøtter som man finner i butikken står gjerne tett inntil hverandre i jorda, og naermest krangler om plassen. Da har de naturligvi­s ikke mulighet til å bli så store som de andre, sier Hoppestad.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? MANGE: På Hoppestad gård i Skien henter de opp kilo etter kilo av de store røttene som siden blir sendt videre til institusjo­ner hvor de blir kuttet opp i terninger og puttet opp i blant annet lapskauser og gryterette­r.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK MANGE: På Hoppestad gård i Skien henter de opp kilo etter kilo av de store røttene som siden blir sendt videre til institusjo­ner hvor de blir kuttet opp i terninger og puttet opp i blant annet lapskauser og gryterette­r.
 ??  ?? GIGANT: Denne gulrota veier nesten 1,3 kilo.
GIGANT: Denne gulrota veier nesten 1,3 kilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway