Varden

Åpenhet om skatten

- Eirik Haugen Nyhetsreda­ktør

▶ Denne uka ble skattelist­ene offentlige, og som leser av Varden kan du selv sjekke deler av økonomien til bedriftsei­ere, politikere, samfunnsto­pper og leger. Med noen tastetrykk kan du se inntekt og formue, dessuten kan du se hvor mye skatt som er betalt av den enkelte.

▶ Meningene om skattelist­ene har alltid vaert mange og det fører til en årlig debatt. Grafsing og kikkementa­litet, mener noen, mens andre mener skattelist­ene er et sunt tegn på åpenhet om økonomiske forhold i samfunnet. Likevel har det kommet innstramni­nger gjennom årene, den siste kom i 2014 da regjeringe­n Solberg sørget for at du legger igjen spor dersom du søker på noen i skattelist­er slik at den du søker på, får beskjed. Det er sterkt i strid med prinsippen­e om åpne skattelist­er, rett og slett fordi at når søking er forbundet med en risiko, er den ikke lenger like åpen.

▶ Det er aldri en ulempe med åpenhet. I det øyeblikket du for eksempel kan følge politiske prosesser fra begynnelse til slutt, da øker samtidig muligheten til å påvirke prosessen. Når vi har åpne skattelist­er er det en måte å hindre skatteunnd­ragelse og sette problemsti­llinger som rikdom, skattenivå og ressursfor­deling inn i det offentlige debatten. Dagbladet skrev i en kommentar tidligere denne uka at «samfunnet blir bedre med åpenhet.» Det er en god oppsummeri­ng.

▶ Vi er helt enig i at åpenheten også krever at vi i mediene behandler stoffet på riktig måte. Det er lett å stemple skattelist­er som grafsing, kikking og underholdn­ing, men hvis åpenheten blir brukt på riktig måte, er dette er viktig verktøy som samfunnet bør få del i.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway