Varden

Nisser og julemarsip­an

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Det kan virke som om vi har gitt opp. Resignert. Allerede tidlig i oktober var det julemarsip­an i visse butikker, noe som jo får oss i god julestemni­ng. Selv om det fortsatt kan vaere fint nok vaer til å nyte en paraplydri­nk eller to på terrassen. For dem som eventuelt sysler med sånt!

Men det kan altså virke som om vi har gitt opp kampen mot førjulshys­teriet. Jula kommer tidligere år for år, og snart rekker vi ikke å feire påske før vi automatisk glir over i pepperkake­baking og julebrus til steika. Men også det skaper nye tradisjone­r. Det er bare noen år siden at den beste juletradis­jonen var da folk klaget på handelssta­nden som ikke kunne vente til første søndag i advent med å børste støv av nisser og tomtegløgg. Men i 2018 synes det som om vi har krøpet til korset og akseptert det.

Det er jul nesten hele året, nå. 24. desember blir om en tilfeldig dato midt oppi det hele. Snart er det mange som blander halloween med julebukk. Eller omvendt. Men vi vet jo alle at julebukken kommer i slutten av oktober og at halloween har noe med jul å gjøre. Det får da vaere måte på å forveksle kokt hummer med kanari.

Hva angår julemarsip­an, så smaker den ganske likt marsipanen som selges resten av året. Forskjelle­n er at den er litt dyrere og at den er pakket inn på en litt mer julete måte. Og så havner overskudds­lageret på salg i januar, akkurat tidsnok til å rydde plass for neste juls ladning. Så det skal det ikke stå på kosen verken i den ene eller den andre enden av kalenderår­et. På ingen måte. Men når man kan spise jule- torsk hele året, er det lite i veien for å proppe seg med marsipan og sandkaker i august, bare noen uker etter julitrefes­ten – da mange tok seg en pinne til kjøttet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway