Varden

Om tre uker åpner den nye riksveien

Om tre uker åpner den nye riksveien gjennom Solum.

-

Det nye riksveistr­ekningen mellom Trommedals­krysset og Norsjø er stort sett ferdig i slutten av måneden.

– Vi vet ikke hvilken dato det blir åpning. Det blir enten tirsdag 27. eller fredag 30. november. Det avhenger litt av hvem som kan komme hit for å åpne veien. Det blir det fortsatt jobbet med, forteller Morten Jordbakke, prosjektle­der i Statens vegvesen, Region Sør.

En ble fotgjenger fredag

Selv etter åpningen vil det vaere anleggstra­fikk og nedsatte fartsgrens­er, både ved Geiterygge­n og ved Skjelbreds­trand. Dette fordi veiene legges om, og det skal legges bedre til rette for myke trafikante­r.

Morten Jordbakke tar Varden med en omvisning av veianlegge­t. Ved sandtaket like etter Skyggestei­n peker han på en lomme i veikanten.

– Her hadde politiet kontroll på fredag. Da fikk flere bøter, og det var en som ble fotgjenger, opplyser han.

Akkurat nå er det tre kjørefelt her, men det ene skal bort, og det blir anlagt gang og sykkelvei fra Trommedals­krysset til Geiterygge­n, der nåvaerende omkjørings­vei blir ny innfart til flyplassen.

Omvisning

Det er tre bruer og to tunneler på strekninge­n – som skjaerer seg gjennom terrenget i en slak bue. Både bruene og oversiden av tunnelene vil fungere som

ferdselsår­er for viltet.

Veien med tre felt er delt med midtdeler; to går opp og ett går ned. Og det er rumlefelt langs kantene. Ved hver bru bremser Jordbakke på farten.

– Her mangler fremdeles tersklene, sier han.

Langs veikantene er arbeidere i ferd med å sette opp viltgjerde­r. Det er gjort et godt innhogg i Holtankoll­en, for det trengtes veldig mye stein.

– Jeg synes denne veiskjaeri­ngen ble ganske fin, med den skrå vinkelen – mye flottere enn det du kan se mange andre steder, sier Jordbakke.

Åpen dag

Når veien åpner, blir det forbudt for syklister, gående å bruke den. Unntaket er til søndag. Da er det bare de myke trafikante­ne som får ferdes der – når Statens vegvesen og Bypakke Grenland inviterer til åpen dag fra klokken 12.

De som vil vaere med på omvisning i buss, kan møte opp ved den nye rundkjørin­gen ved Trommedals­vegen.

 ??  ?? LOKALBRU: Her står vi på Skjelbreds­trandbrua, som skal benyttes til lokaltrafi­kk. Veiene til den blir ikke ferdige til åpning.
LOKALBRU: Her står vi på Skjelbreds­trandbrua, som skal benyttes til lokaltrafi­kk. Veiene til den blir ikke ferdige til åpning.
 ??  ?? FRA NORD: Slik ser det ut når du kommer «fra bygdene». Fra Skjelbreds­trand ogsørover er det to felt og slak oppoverbak­ke til Trommedals­krysset.
FRA NORD: Slik ser det ut når du kommer «fra bygdene». Fra Skjelbreds­trand ogsørover er det to felt og slak oppoverbak­ke til Trommedals­krysset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway