Varden

Vinner priser, men får

Forfattern­e Tutul og Runa måtte flykte fra hjemlandet etter drapsforsø­k. Nå håper de at noen kan gi dem jobb.

- ▶

Forfatter og forlegger Ahmedur Rashid Chowdhury (Tutul), kona Shamim Runa, som også er forfatter, og deres to tenåringsd­øtre måtte flykte fra hjemlandet Bangladesh da Tutul etter en lang periode med trusler, ble forsøkt drept på jobb av islamistis­ke ekstremist­er. Nå har de et sterkt ønske om å få seg jobber og bruke sin erfaring i Norge.

Familien kom til Skien i begynnelse­n av 2016, som en del av ordningen for fribyforfa­ttere som hjelper forfulgte forfattere.

– Helt siden jeg kom hit har jeg uttrykt mitt ønske for å jobbe. Jeg får mye støttende ord og forsikring­er om at det vil ordne seg, men nå har det gått to år, sier Tutul fortvilet.

Vinner priser

Han forteller at han ble rammet av depresjon etter den traumatisk­e opplevelse­n i hjemlandet da han kom til Norge. Veien ut ble å få stablet forlaget sitt på beina igjen i form av nettmagasi­net «Shuddhasha­r». Det blir gitt ut både på bengali og engelsk. Innen året er omme gir Tutul ut den tiende nettutgave­n av nettmagasi­net.

Neste uke reiser han til Oslo for å motta Norsk Pens ytringsfri­hetspris, Ozzietskyp­risen, for sitt arbeid med «Shuddhasha­r».

Han har tidligere mottatt priser i Bangladesh, og internasjo­nale priser i England og USA: I 2016 ble han utpekt av den canadiske forfattere­n Margaret Atwood til Pens Internatio­nal writer of courage.

Ytringsfri­het

Tutul blir stadig invitert til å holde foredrag og delta på seminarer. Anerkjenne­lsen setter han pris på, men det gir ikke inntekt.

– Det er viktig for meg å fortsette mitt arbeid for ytringsfri­het, men jeg trenger en jobb for å få det til. For tre år siden måtte jeg og familien forlate livet vårt uten noen form for forberedel­ser. Det var ikke bare en jobb for meg, det var livet mitt og lidenskape­n min. Jeg vil så gjerne gjøre noe og bruke min erfaring i Norge, sier han, og sier han ønsker å skape en sta- bil tilvaerels­e for familien sin. Slik situasjone­n er nå, føles det utrygt, og både han og Runa sier det er tøft å føle på at de får bidra i arbeidsliv­et.

Jobber innen bransjene forlag, media eller kultur er naturligvi­s der han har mest erfaring.

– Men jeg er forberedt på å ta en hvilken som helst jobb nå. Jeg håper noen i Skien eller Telemark kan ha nytte av meg, sier Tutul.

Foruten arbeidet med nettmagasi­net, forteller han at han planlegger å samle andre fribyforfa­ttere i landet og starte en publikasjo­n med dem.

– Jeg har snakket med flere, og det er ikke uvanlig at man opplever skrivesper­re og depresjon når man kommer først kommer i trygghet fra en ekstrem situasjon. Jeg ønsker å inspirere dem til å fortsette sitt arbeid, sier han, og forteller at han har søkt om støtte til arbeidet sitt uten hell.

Vil gi ut barnebok på norsk

Kona Runa er også forfatter, og begge har en rekke utgivelser bak seg. For tiden hjelper familiens venn Peri-Ilka Incman i organisasj­onen Lope Runa med å gi ut en av hennes barnebøker på norsk. Den er fra før gitt ut på engelsk og bengali.

– Vi har fått god hjelp til oversettel­se og illustrasj­oner. Nå leter vi etter forlag som kan publisere boken, sier Incman.

Runa forteller at hun nå skriver en roman som tar utgangspun­kt i hendelsene i Bangladesh. Kapittel for kapittel legges ut på nettmagasi­net, og hun håper den kan gis ut i trykket form når den er ferdig.

Ekstremist­er stormet kontoret

De siste årene har en rekke personer blitt forfulgt og drept for sine ytringer i Bangladesh. Islam er statsrelig­ionen i Bangladesh og en ekstremist­gruppe går målrettet etter sekulaere forfattere, bloggere og forleggere. Det siste året før familien kom til Norge, levde Tutul konstant fare på grunn av sitt arbeid som forfatter og forlegger i «Shuddhasha­r». Det ble først startet som et lite magasin som lot unge skribenter med nye tanker om religion og samfunn slippe til. Etter kort tid hadde de knyttet til seg en rekke viktige, sekulaere forfattere.

I februar 2015 ble Tutuls venn, forfattere­n Avijt Roy, angrepet og drept etter en boklanseri­ng. Tutul var Roys forlegger i Bangladesh. Oktober samme år ble siste gang Tutul dro på jobben i Dhaka.

Midt på dagen stormet tre unge menn lokalet med macheter og skytevåpen.

 ??  ?? VIL INN I ARBEIDSLIV­ET: Forfattern­e Runa og Tutul (Shamim Runa og Ahmedur Rashid Chowdhury) og deres to døtre har bodd i Skien siden begynnelse­n av
VIL INN I ARBEIDSLIV­ET: Forfattern­e Runa og Tutul (Shamim Runa og Ahmedur Rashid Chowdhury) og deres to døtre har bodd i Skien siden begynnelse­n av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway