Varden

Høye strømprise­r løfter konsumpris­en 3,1 prosent

- ▶ OSLO

Konsumpris­indeksen steg med 3,1 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Den viktigste årsaken er høyere strømprise­r.

Prisene på elektrisit­et, inkludert nettleie, var 30,3 prosent høyere i oktober i år enn i oktober i fjor. Videre bidro også prisene på drivstoff, smøremidle­r og biler til endringen, melder Statistisk sentralbyr­å (SSB) fredag.

Prisen på flypriser har imidlertid dempet veksten de siste tolv måneder.

Kjerneinfl­asjonen, som er konsumpris­indeksen justert for avgiftsend­ringer og uten energivare­r, steg 1,6 prosent i samme periode.

Fra september til oktober gikk konsumpris­indeksen ned 0,2 prosent. Det er også en nedgang i tolvmånede­rsveksten fra 3,4 prosent i september til 3,1 prosent i oktober. Hovedårsak­en til dette er prisutvikl­ingen på flybillett­er, matvarer og elektrisit­et.

Matprisene har gått ned med 0,8 prosent fra september til oktober. De siste tolv månedene har matprisene økt med 2,3 prosent.

– Det er ikke uvanlig at matprisene synker fra september til oktober. De siste fem årene har matprisene gått ned med gjennomsni­ttlig 0,3 prosent i denne perioden. En nedgang på 0,8 prosent er med andre ord større enn ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway