Varden

Derfor trenger Norge Blå sløyfe-aksjon

- Distriktss­jef i Telemark, Vestfold, Buskerud og Østfold

Vi klarer ikke å skille den «milde» fra den «aggressive» prostatakr­eften. Det gjør at altfor mange dør – og altfor mange mister potensen uten grunn. Det haster å finne svar.

Antallet tilfeller av prostatakr­eft øker blant norske menn. Samtidig som at flere lever med og dør med prostatakr­eft, snarere enn å dø av kreftforme­n, får også flere hemmende senskader av behandling­en. Senskader som kunne vaert unngått.

Iårfår naer 5.000 menn prostatakr­eft i Norge. Naer 200 rammes årlig bare i Telemark. Prostatakr­eft er Norges klart mest utbredte kreftform. Nå ønsker vi å få flere til å bry seg, at flere skal få vite mer og at det samles inn mer penger til å finne svar på de aller vanskeligs­te spørsmålen­e.

Vet du hvordan prostata ser ut eller hvor den befinner seg? Nei, det gjør de faerreste. Den ligger like under urinblaere­n hos menn og ligner en valnøtt, både i form og størrelse. Får du kreft i denne, kan det vaere livsfarlig. Men det kan også vaere naermest problemfri­tt.

Her ligger et av disse store spørsmålen­e. Det finnes nemlig to former prostatakr­eft. En aggressiv, som vokser fort og kan spre seg – og en mild og passiv, som vokser langsomt og nesten aldri fører til trøbbel.

Problemet er at vi mangler gode verktøy til å stille rett diagnose; vi klarer ikke godt nok å skille den «aggressive» fra den «milde». Det får noen fryktelige konsekvens­er. Mange menn dør unødvendig fordi den «aggressive» prostatakr­eften blir oppdaget for sent. Andre menn får den «milde» formen og behandles uten grunn. Mange må leve hele eller deler av resten av sitt liv med alvorlige følger av behandling­en, som impotens og lekkasjer.

Blå sløyfe er en nasjonal solidarite­tsaksjon som har som mål å øke kunnskapen om prostatakr­eft og skaffe midler til forskning på prostatakr­eft. Gjennom årets aksjonen ønsker vi også å rette oppmerksom­heten mot behovet for å skaffe bedre diagnoseve­rktøy for prostatakr­eft.

Det finnes undersøkel­ser og prosjekter med svaert lovende resultater. Det forskes på og prøves ut andre typer blodprøver og også urinprøver som viser lovende resultater på nettopp det å oppdage og skille ut de med den mest aggressive kreften. Andre steder ser man på muligheten for å bruke billeddiag­nostikk (MR) for å stille en mer nøyaktig diagnose, slik at pasienten får den beste behandling­en for seg. Men vi trenger fortsatt mer forskning.

For det haster. Omfanget øker. Befolkning­en eldes og antall prostatakr­efttilfell­er vil øke med naer 40 prosent de neste 10-12 årene. Allerede i 2030 forventes det at 7.000 rammes årlig. La oss jobbe for at flere menn kan overleve, faerre blir overbehand­let, og at så mange menn som mulig kan leve lange og gode liv. Støtt kampen mot prostatakr­eft støtt Blå sløyfe!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway