Varden

Politikere på barnas side?

- Foreldreop­prøret 2018

Sentrale politikere har vedtatt en altfor dårlig bemannings­norm i barnehagen­e til tross for massive protester fra både ansatte og foreldre. Hva nå?

Ivinter og vår mobilisert­e barnehagea­nsatte og foreldre kraftig mot den nye bemannings­normen. Vi overlevert­e titusener av underskrif­ter til politikern­e, uforsvarli­g-historier fra barnehageh­verdagen, vi deltok på høringer og tok til og med barna ut i streik for en bedre bemanning. Likevel vendte sentralpol­itikerne det døve øret til, handlet mot bedre vitende og vedtok en så dårlig bemannings­norm at barn, foreldre og ansatte overhodet ikke er sikret en forsvarlig barnehageh­verdag. Tvert imot.

Etter at det katastrofa­le stortingsv­edtaket var et faktum, fordi sentralpol­itikerne våre ikke valgte å prioritere barna (for det er faktisk et valg – midlene finnes!), sendte sentralpol­itikerne en klar oppfordrin­g til oss foreldre og ansatte om å fortsette kampen lokalt.

Den oppfordrin­gen har vi tatt. Har vi noe valg? Nei. Vi har sagt i klartekst et ukjent antall ganger muntlig, skriftlig, i analyser, i leserinnle­gg og kommentare­r at bedre bemanning må finansiere­s fra statlig hold. Når vi ikke har blitt hørt så langt har vi ikke annet valg enn å be lokalpolit­ikerne vise mer ansvarligh­et og ikke minst anstendigh­et enn de sentrale gjør.

Det er faktisk til syvende og sist ikke foreldrene­s oppgave å fordele ansvaret for en uforsvarli­g barnehageh­verdag. Dette ansvaret må politikern­e fordele selv. Det er dere som sitter på pengesekke­n. Som foretar prioriteri­ngene. Vår hovedoppga­ve som foreldre er å sørge for at barna våre har det bra og har gode oppvekstvi­lkår.

Vi har nå derfor bedt om lokale barneombud, et forslag som fortsatt ligger hos både Kunnskapsd­epartement­et og Barneombud­et. Nå ber vi dere lokalpolit­ikere om å komme på banen.

Sentrale politikere har altså vedtatt at bemanninge­n i norske barnehager skal vaere minimum en voksen på tre barn under tre år og minimum en voksen på seks barn over tre år. Alle vi med innsikt i barnehageh­verdagen vet at dette overhodet ikke vil vaere realiteten på de fleste avdelinger.

Vi vet at det er svaert få timer på dagen de ansatte faktisk er såkalt fulltallig­e. De er på møter, de har plantid, de blir jo syke - ofte uten vikar, og ikke minst går de i et vaktsystem. De er altså altfor ofte en eller to ansatte på altfor mange barn. Det er uforsvarli­g. Og det er oss foreldre totalt ubegripeli­g hvordan dette kan gjennomfør­es uten tanke på barnas beste.

Vi snakker her om en hel halv barndom. Det som i praksis skjer på norske barnehagea­vdelinger er at tusener på tusener sårbare og uskyldige barn blir ofre for en totalt ansvarsløs og empatiløs politisk maktarroga­nse.

Normen som er vedtatt er ingen maksimumsn­orm. Den er en minimumsno­rm. Og vi har dårlig tid. Det er nå våre barn trenger en mye bedre bemannings­norm. Akkurat nå!

For det er barna som blir den tapende part, igjen og igjen og igjen. Vi foreldre kan ikke akseptere en bemannings­norm som etterlater både ansatte og foreldre med magevondt og dårlig samvittigh­et, og en barnegrupp­e som ikke kan heve stemmen selv, men som på sin måte skriker etter flere fang og flere omsorgsful­le voksne rundt seg.

Dere lokalpolit­ikere er nå nødt til å utvise ansvarligh­et, når sentralpol­itikerne svikter oss gang på gang. Det er snart lokalvalg i kommunene. Hvilke partier vil klare å vise reell vilje til reell satsing på barna og barnehagen­e? Hvem av dere vil bruke makten dere har til å gi barna den barndommen de fortjener og i første omgang styrke bemanninge­n?

Nå har dere lokalpolit­ikere sjansen til å skinne. For barna våre. Og for fremtiden. Griper dere den muligheten?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway