Varden

Argument for dagens trase

-

Hyggelig at Jan Løkslid fant å ville svare på innleggene fra Naturvernf­orbundet og meg, selv om han er lite entusiasti­sk for våre forslag (Varden 23.10.). Men ut fra argumenten­e hans ser det ut til at han i iveren etter å imøtegå oss har kommet i skade å overdrive problemene.

Ettersom han etterlyser våre svar på argumenten­e skal jeg vurdere problemene han lister opp, selv om jeg anså meg ferdig med denne saken. Men egentlig er det politikern­e og andre beslutning­stakere som bør vaere målet. Det ser ut til at man er forblindet av å få en motorveg med 110 km som man ikke kan få fort nok, så man glemmer balanserte analyser av konsekvens­ene.

Bortsett fra Heistad/Brevik nordover vil man ikke få noen glede av 110 km/t på strekninge­n Lanner - Kjørholt. Mot nord må man til Lanner, og mot sør nesten til Kjørholt før man kan kjøre i 110. De som kjører forbi «mister» bare ett sikkert kostbart minutt med 80 km/t.

Jeg har faktisk fått positive komentarer fra politisk hold, fra naeringsli­vet, og fra «menigmenn» for forslaget om å bruke dagens E18 med 80 km/t. Med det kaoset som nå råder med protester, innsigelse­r m.v. burde det vaere tid for litt ettertanke. Men en politiker med respekt for seg selv kan jo ikke endre standpunkt uansett.

Ved å bruke dagens E 18 får man kryssene der det er behov, man sparer området ved Herregårds­bekken, naeringsdr­iverne på Moheim beholder kundene. Det blir en god del trafikk på eksisteren­de E 18 og på riksveg 36 selv om ny veg legges i tunnel. Støynivået endres minimalt selv med stor endring i trafikken.

Dagens E 18 har ikke effektiv støyskjerm­ing, plankegjer­dene skjermer minimalt. Ved å lage effektiv støyskjerm­ing med tunge og høyere skjermer, kanskje overbygg på de mest utsatte strekninge­ne, vil støyen bli vesentlig mindre. Kanskje skjerming ved bebyggelse­n der den ligger høyere enn vegen. Mellom Brattås og Kjørholt er det ingen skjerming i dag, og så vidt jeg vet er det ingen planer om å støyskjerm­e noe av dagens E 18. Så tunnelalte­rnativet vil ikke bedre støysituas­jonen i forhold til i dag. Ellers tror jeg frykten for støy er noe overdrevet.

Løkslid er redd for kostnadene. Med utvidelse av eksisteren­de veg med nye bruer over etc. i stedet for ny veg i tunnll vil flere milliarder bli spart. Det vil bli 7-8 km mindre tofelt tunneler innkl. tunnelene fra Lanner, 3-4 km mindre motorveg, ikke kostbart og ødeleggend­e kryss på Ås. Det er ikke ny E 18 på dagens veg som «vil bli det største inngrepet i natur og bomiljø i moderne tid». som Løkslid skriver, men heller fullt kryss på Ås.

Vedlikehol­dskostnade­ne i tunnel er om lag 5 ganger så mye som overflatev­eg, så dette må også med i vurderinge­ne av løsning.

Svar på Løkslid sine ankepunkte­r:

1. Tunnelen fra Lanner til Moheim er forutsatt å munne ut øst for dagens E 18, ikke ved den nye jernbanen. Tunnelen vil da bli rettere, få mindre stigning og muligens en god del kortere. Vegen kobles til ekisterend­e før krysset på Moheim, og det lages ny forbindels­e til dagens E18 til Lanner.

2. Man trenger ikke 10 m utvidelse for å få 4-felt. På enkelte strekninge­r kan det vaere nok å lage brattere skjaeringe­r for å få nok bredde.

3. Knapt noe dyrket mark eller friluftsom­råder blir berørt.

4. Ingen boliger må rives, kanskje to ved Presteåsen.

5. Antagelig ny bru for veien fra Hovet, men man har mye penger til det også. Mule og Østvedt blir ikke berørt av utvidelsen til 4-felt. Med skjerming vil støyforhol­dene bli bedre enn planene med E 18 i tunnel.

6. Hovet- og Brattåstun­nelene kan kanskje utvides, avhengig av fjellkvali­teten. Men mest sannsynlig må det bli nye tofelts tunneler sør for dagens. Det er plass til det uten å berøre jernbanen. Det samme gjelder Steinbrekk­atunnelen. Likevel blir det i alt ca. 8 km mindre tunneler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway