Varden

En sterk abortlov tåler debatt

Det er alvorlig at ikke Porsgrunn AUF i innlegg på «Meninger»-sidene i Varden torsdag erkjenner at debatten om endringer i abortloven ikke bare handler om kvinner, men også om likestilli­ng og likeverdet til mennesker med nedsatt funksjonse­vne.

- Karoline Aarvold Skien Unge Høyre

Istedet for å ta de som opplever abortloven diskrimine­rende på alvor plasserer Porsgrunn AUF seg i skyttergra­ver, og fyrer løs uten mål og mening.

Høyre er helt klare på at vi ikke skal endre kvinners rett til å ta abort. Å innskrenke kvinners rett til selvbestem­t abort er både frihetsber­øvende og farlig. Frihetsber­øvende fordi kvinners rett til å bestemme over egen kropp alltid skal vaere baerebjelk­en i abortloven. Farlig fordi en begrensing vil føre til en utvidelse av skamfulle og undertrykk­ende ”strikkepin­ne”-aborter.

I40år har kvinners rett til selvbestem­t abort frem til tolvte uke ligget fast. Med mindre denne retten utvides kommer selvbestem­melsesrett­en i tolvte uke til å ligge fast i 40 år til. For det er ikke kvinners rett til selvbestem­t abort denne debatten handler om.

Debatten handler om de seks ukene etter tolvte uke. Da spørsmålet om en kvinne kan ta abort eller ikke skal avgjøres av en nemd, etter kriterier som er fastsatt i loven.

Den handler om hvordan vi nå og i fremtiden skal tolke ordet «alvorlige sykdommer» i abortloven paragraf 2C. Det handler om hvordan vi skal la teknologie­n avgjøre vårt menneskesy­n, og hvilke egenskaper og mennesker abort skal gi mulighet til å fjerne. Debatten handler om vi skal la kriterier ved fosteret alene, som for eksempel Downs-syndrom eller leppe- og ganespalte, vaere nok til å ta abort, eller om det skal kreves noe mer enn at fosteret ikke er «perfekt». Om vi skal gi mennesker med funksjonsh­emninger svakere rettsvern enn andre.

Det er et faktum at den teknologis­ke utviklinge­n siden 1978 har gjort det mulig å oppdage egenskaper ved et barn som ikke var mulig tidligere. Det vil åpenbart ikke Porsgrunn AUF erkjenne. Abortloven blir endret mens vi sitter og ser på, og likevel har man aldri tatt diskusjone­n om det er slik man mener det burde vaere.

Porsgrunn AUF kan gjerne mene at kvinners rettighete­r etter tolvte uke skal vaere som i dag, et syn jeg langt på vei kan vaere enig i. Men da må de tørre å ta debatten.

Jeg personlig mener det er samfunnets, og ikke hver enkelt kvinnes, ansvar å ivareta mangfoldet i samfunnet. Men abortloven tåler debatt, og det er et viktig prinsipp at vi ikke bør ha lover som gjør at noen mennesker anses som mer eller mindre verdifulle enn andre.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? NY DEBATT OM ABORTLOVEN: Det er et viktig prinsipp at vi ikke bør ha lover som gjør at noen mennesker anses som mer eller mindre verdifulle enn andre, skriver Karoline Aarvold fra Skien Unge Høyre.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX NY DEBATT OM ABORTLOVEN: Det er et viktig prinsipp at vi ikke bør ha lover som gjør at noen mennesker anses som mer eller mindre verdifulle enn andre, skriver Karoline Aarvold fra Skien Unge Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway