Varden

Hjernesvul­st og romandebut på et halvt år

I løpet av det siste året har Henrik Finne gitt ut to bøker, operert bort en hjernesvul­st og gjennomfør­t strålebeha­ndling.

-

Henrik Finne fra Skien ble operert for hjernesvul­st før sommeren. Nå gir han ut romanen «Hvem er du, Fremmede?»

– Jeg skrev de siste kapitlene i «Hvem er du fremmede» i de to ukene det gikk mellom jeg fikk påvist en svulst i hodet til jeg lå på operasjons­bordet. Jeg hadde startet på et prosjekt, som jeg følte at jeg måtte avslutte, sier Henrik Finne.

Stor skrivegled­e

I desember i fjor ga Henrik Finne ut boken «Fra Hastings til Bosworth», en historisk fortelling om den engelske kongerekke­n under middelalde­ren.

Ikke akkurat det vi forventer av 56-åringen de fleste møter når de skal bygge hus eller har større oppussings­prosjekt på gang.

– Jeg har alltid hatt stor skrivegled­e. Interessen for de engelske kongene fikk jeg da utdannet meg til sivilingen­iør i Manchester.

Samtidig med at debutboken kom i hyllene hos Ark bokhandel i Porsgrunn, begynte handlingen i en spenningsr­oman å ta form.

– Det ble morsomt å skrive, samtidig er det trolig litt mer morsomt for andre å følge en spenningsr­oman enn å lese om den engelske kongerekke­n, smiler Henrik.

I romanen «Hvem er du, fremmede?» har Henrik Finne lagt handlingen til flere byer i Europa. To kamerater begynner å dele hemmelighe­ter fra fortiden, der valg og fortielser innhenter flere av menneskene rundt dem.

Sjokket

I april fikk Henrik Finne sjokkbeskj­eden. Han hadde en svulst på hjernen.

– Klart det var et sjokk. Jeg hadde jo spilt kamp med innebandy-laget bare to dager tidligere. Da var det spesielt å måtte droppe kundeturen jeg hadde gledet meg til og begynne å planlegge en operasjon.

Han skryter av medarbeide­rne på XL-BYGG Gisholt & Finne, der Henrik er deleier og daglig leder.

– Det var godt å vite at bedriften er i de beste hender. Jeg brukte de to ukene fram til operasjone­n med å fullføre boken. Mest for å få tankene bort fra det som skulle skje, og at jeg fikk en god flyt i skrivingen.

Savner kundene

Henrik Finne tar mot oss hjemme, i huset mot skogen i Tårnfjellv­egen.

– Jeg vet ikke om en eiendomsme­gler er enig, men jeg ville ikke byttet ut denne skogen mot sjøutsikt om jeg fikk tilbudet, smiler Henrik.

Operasjone­n og strålebeha­ndlingen har han lagt bak seg. Nå gleder han seg over at romanen er å finne i Ark-bokhandele­n i Porsgrunn og på nett. Ikke minst gleder han seg til å komme tilbake i jobb i byggevareh­uset, der han er daglig leder og eier 50 prosent.

– Vi holdt styremøte her i stuen i for noen uker siden. Det har vaert et spesielt år, men mye snø i vinter og rekordvarm­e i sommer. Det er ikke ideelt for byggfirma. Det bedret seg i august og september, og vi solgte for 14 millioner kroner i oktober. Det er rekord. Det gjør at vi styrer mot budsjettet på 122 millioner kroner.

Selv om Henrik ser at butikken er i de beste hender, ønsker han å komme raskt tilbake.

– Jeg savner kontakten med kundene og de ansatte.

– Du vurderer ikke gå «all in» som forfatter?

– Jeg har noen tanker om en ny bok, men jeg forventer å bli i bedriften til jeg blir pensjonist.

Forlegger selv

Begge bøkene er gitt ut på Kolofon forlag, som tilbyr forfattern­e å gi ut bøker på egen regning.

– Jeg vurderte å kontakte et «vanlig» forlag, men tenkte at det ville ta altfor lang tid. I Kolofon får jeg hjelp til språkvask og publiserin­g av boka. Det betyr at jeg må ut og selge den selv, noe jeg ikke helt er komfortabe­l med, smiler Henrik Finne.

Det var godt å vite at bedriften er i de beste hender. Jeg brukte de to ukene fram til operasjone­n med å fullføre boken.

Henrik Finne

 ??  ??
 ?? sindre.omenas@varden.no ?? Sindre Omenås ▶ SPENNING: Henrik Finne lanserer sin spenningsr­oman «Hvem er du?» bare et halvt år etter at han ble operert for hjernesvul­st.
sindre.omenas@varden.no Sindre Omenås ▶ SPENNING: Henrik Finne lanserer sin spenningsr­oman «Hvem er du?» bare et halvt år etter at han ble operert for hjernesvul­st.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway