Varden

To menn dømt for voldtekter

- Eirik.haugen@varden.no

En mann er dømt til åtte års fengsel, den andre til fem år. Etter voldtekten ville de, ifølge dommen, betale ofrene – en jente på 16 år og en kvinne på 19 år.

Mennene tok ut 2000 kroner hver før voldtekten­e fant sted.

– Retten ser for øvrig at disse uttakene på til sammen 4.000 kroner kan ses i sammenheng med at de fornaermed­e har forklart at de fikk kastet 4.000 eller 5.000 kroner på senga etter at overgrepet var fullbyrdet, heter det i den ferske dommen fra Nedre Telemark tingrett.

Den ene mannen er dømt for voldtekt og den andre for medvirknin­g til voldtekt.

De to utenlandsk­e mennene, 44 og 41 år, var tiltalt for å ha voldtatt to jenter som på det tidspunkte­t var 16 og 19 år gamle. For den yngste mannen gjaldt tiltalen medvirknin­g til voldtekt.

Nektet straffskyl­d

I retten nektet begge straffskyl­d for voldtekt. 44-åringen hevder han var i Göteborg da voldtekten ifølge tiltalen skjedde i Porsgrunn.

Han la fram et uttak fra bankkontoe­n sin på 64,50 kroner som han mente var brukt «til sigaretter eller lignende» på Sverige-turen, men beløpet viste seg å vaere en elektronis­k betaling til en datingside.

44-åringen er dømt for å ha forsøkt å få den yngste jenta med på krenkende seksuelle aktivitete­r, blant annet bedt henne prostituer­e seg.

Han var også tiltalt for seksuelle handlinger og krenkende atferd mot en yngste jenta før hun var 16 år.

Også dette nektet 44-åringen straffskyl­d for, fordi han mener disse forholdene skjedde etter at jenta hadde fylt 16 år.

Dømt til erstatning

44-åringen er altså dømt til fengsel i åtte år. Han er også dømt til å betale den ene jenta en økonomisk oppreising på 155.000 kroner og til den andre på 100.000, samt 54.772 kroner for økonomisk tap.

41-åringen er dømt til fengsel i fem år og er dømt til å betale 105.000 kroner til den ene jenta og 100.000 til den andre. Han må også betale 54.772 kroner til den ene for økonomisk tap.

De to mennene ble ikke dømt til å betale saksomkost­ninger.

Sommel ga mildere straff

Retten mener at riktig straff for 44-åringen burde vaert fengsel i 8,5 år, men siden saken ble liggende hos politiet i sju måneder, er det naturlig å gi en viss kompensasj­on for den unødvendig­e tidsbruken i saken. Også 41-åringen får redusert straff fordi saken har tatt lang tid.

Det var tungt politioppb­ud da Nedre Telemark tingrett skulle behandle saken.

Ingen fikk komme inn i sal 11 uten at politiet hadde gått over hele kroppen deres med metalldete­ktor, og sjekket alt de hadde med seg. ▶ Eirik Haugen

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? NEKTER: klientene til Andreas Nyhaug og Ole Martin Meland nektet skyld da saken var oppe i retten.
FOTO: JON-INGE HANSEN NEKTER: klientene til Andreas Nyhaug og Ole Martin Meland nektet skyld da saken var oppe i retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway