Varden

Borettslag kan få støtte

Skien kommune tilbyr «å sponse» borettslag som ønsker å sette opp egne ladestasjo­ner.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ Stadig flere elbiler og hybridbile­r gjør at behov for ladestasjo­ner øker og øker. Det har blant annet Skien kommune oppdaget – og tatt grep om.

Nylig vedtok hovedutval­g for klima, miljø, naering og friluftsli­v reglene for «støtteordn­ing for etablering av ladepunkte­r i borettslag og sameier. Det vil si at bor du i et borettslag og mener at det trengs å settes opp ladestasjo­ner der, vel, så er det all grunn til å søke om midler.

Egen søkeportal

– Vi er i full gang med å sette opp en søkeportal på nettet. Der kan man søke om disse midlene, forteller Ingrid Ohna i Skien kommune.

Søknadene behandles fortløpend­e.

Foreløpig er det bevilget 200.000 kroner til ordningen. Kriteriene for å søke er listet opp i en 15-punkts oversikt. Til tross for at punktene er mange, så er likevel reglene enkle og nokså innlysende.

Maks 50.000 kroner

Søttesumme­n man søker om kan vaere inntil 50 prosent av investerin­gskostnade­ne, men begrenset til 10.000 kroner per ladepunkt, og maks 50.000 kroner til sammen.

Det finnes en rekke borettslag og sameier rundt i Skien. garasjelag, som også kan søke, finnes det også. Et av borettslag­ene, Falkum VII, med leder Åse Mai Tangen i spissen forteller at de har diskutert kanskje å slå til på ordningen. Men da vil de i så fall slå seg sammen med andre borettslag i naerheten.

– Vi sitter litt stille i båten nå til å begynne med, har ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre. Det koster jo litt å bringe strømmen fram, og så skal strømmen fordeles på hvem som skal betale for hva, sier Tangen.

Standard i nye borettslag

I nye borettslag er ladestasjo­ner allerede i gang med å bli «standard».

– I alle nye prosjekt blir ladestasjo­ner tatt med, og vi er i gang med å montere ladestasjo­ner på borettslag med egne garasjeanl­egg, sier leder for nybygg og tekniske tjenester i Skien Boligbygge­lag, Sven Yngve Larsen.

Skien kommune har tatt bilvaner til folk flest i betraktnin­g når de nå bestemmer seg for å legge til rette for å kunne søke om støtte til ladestasjo­ner.

«Ifølge reisevaneu­ndersøkels­er for privatpers­oner gjennomfør­t av Norges AutomobilF­orbund (NAF) står bilen parkert ved hjemmet store deler av døgnet. Muligheten for å kunne lade bilen hjemme er en viktig forutsetni­ng for å kunne kjøpe elbil», skriver rådmannen i sin innstillin­g og trekker fram en positiv konsekvens for miljøet.

▶ Fredrik Nordahl

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STØTTEORDN­ING: Skien kommune tilbyr nå støtteordn­ing til borettslag, sameier og garasjelag til å sette opp ladestasjo­ner.
FOTO: NTB SCANPIX STØTTEORDN­ING: Skien kommune tilbyr nå støtteordn­ing til borettslag, sameier og garasjelag til å sette opp ladestasjo­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway