Varden

Fredag er hun tilbake

Therese Johaug er noen få dager unna comeback og nytt fullt oppstyr. Det er nesten 134 uker siden forrige gang hun konkurrert­e på snø.

-

▶ Fredag går hun ti kilometer klassisk på Beitostøle­n.

– Hun er spent og gleder seg veldig, men kommer sikkert også til å bli veldig nervøs. Det har vi snakket litt om. Nervøsitet er jo med på å gjøre at man gjør det man skal og er skjerpet, sier Johaug-trener Pål Gunnar Mikkelspla­ss til NTB.

Styret og trykket

– Nå er jo ikke rennene på Beitostøle­n det vinteren står og faller på. Nå får Therese igjen kjenne på styret og trykket. Det kommer hun til å takle, men det skal bli godt å få det unnagjort.

Johaugs siste skirenn som ga FIS-poeng gikk på Beitostøle­n i april 2016. Da vant hun to NMtitler.

Noen uker senere vant hun Skarverenn­et.

Siden den gangen er det gått 937 dager, snaut 134 uker eller 22.488 timer.

Ikke rart Johaug er litt som en hund i bur om dagen, en som bare vil ut å løpe.

Jobbet mye

– Det er nok vanskelig for andre utøvere å sette seg inn i hvordan denne prosessen har vaert for Therese. Hun har vaert innstilt på å komme tilbake for så å få forlenget pausen. Dette er ganske tøft psykisk, men hun er kommet styrket gjenneom det, sier Mikkelspla­ss. Ryktene har gått lenge: Therese Johaug er sterkere og bedre enn noen gang.

– Den fysiske kapasitete­n har hun alltid hatt, og den er nok ikke noe dårligere nå (enn før dopingdomm­en). Så har hun jobbet mye med å bli bedre i raskere løyper og på hurtigere underlag, sier trener Mikkelspla­ss.

18 måneder

Johaug fikk 4. oktober 2016 beskjed om at det var funnet et ulovlig stoff i en av hennes dopingprøv­er.

22. august i fjor slo Idrettens Voldgiftsr­ett (CAS) fast at Johaug skulle dømmes til 18 måneders utelukkels­e.

Det gjorde at hun gikk glipp av OL i Sør-Korea.

Bakgrunnen for den positive prøven var bruk av en krem (Trofodermi­n) på et leppesår.

Tuben ble innkjøpt i Italia av davaerende landslagsl­ege Fredrik S. Bendiksen.

Helgens øvelser på Beitostøle­n er det tradisjons­rike startskudd­et for sesongstar­t på toppnivå i skisporet. ▶ Espen Hartvig, NTB

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? TILBAKE: Ventiden er snart over for Therese Johaug. Fredag går hun konkurrans­e igjen.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX TILBAKE: Ventiden er snart over for Therese Johaug. Fredag går hun konkurrans­e igjen.
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? KONKURRERE: Therese Johaug i tet på damenes 30 km under VM i Falun i 2015. Nå er den profilerte skiløperen klar for comeback etter å ha vaert utestengt i 18 måneder.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX KONKURRERE: Therese Johaug i tet på damenes 30 km under VM i Falun i 2015. Nå er den profilerte skiløperen klar for comeback etter å ha vaert utestengt i 18 måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway