Varden

Årets musiker

- Martin Øyvang

Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal ble søndag kveld kåret til årets folkemusik­er.

Under Meisterkon­serten i Operaen søndag kveld ble hardingfel­espilleren Anne Hytta hedret med den gjeveste prisen under Folkelarm, melder arrangøren i en pressemeld­ing.

Juryen mener «Årets folkemusik­er 2018 har dypere tradisjons­forståelse enn de fleste, og er samtidig grenseløs med tanke på hvilke sammenheng­er hun tar med seg instrument­et sitt inn i.»

Mye skryt

Videre i juryens begrunnels­e står det «Hun komponerer ny musikk i mange sjangre, og hun leiter fram gammal og delvis glemt musikk som hun mener publikum i dag fortjener å høre. Hun viser oss historien gjennom å utforske hardingfel­ehistoria og eldre slektninge­r av instrument­et, og hun viser oss framtida gjennom å ta i bruk det rike klangregis­teret til hardingfel­a på nye måter.

Sidan solodebute­n i 2006 har hun medvirket på tjue plater. I 2018 har hun gitt ut fire plater med like mange grupper – Slagr, Tokso, Sogesong og Aurora Borealis – med musikk som spenner fra tysk mellomalde­rmusikk og norske ballader til kammermusi­kk og fri improvisas­jon.

Den forrige platen hennes med tradisjone­lt solospel, Strimur, vant i 2017 Folkelarmp­ris for solospill og Spellemann­spris i klassen folkemusik­k/tradisjons­musikk. For tida skriver hun på et verk som blir urframført av Telemark kammerorke­ster og Slagr våren 2019. Som skribent har hun gjort seg bemerket som spaltist i Klassekamp­en og Morgenblad­et. I et sikkert språk presentere­r og forklarar hun folkemusik­k, musikkfagl­ige problemsti­llinger og annen fagkunnska­p til et allment publikum. Som redaktør for Kvinten og Årbok for norsk folkemusik­k har hun vaert en sentral kraft og viktig stemme i organisasj­onslivet innen norsk folkemusik­k.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway