Varden

Det nye, gule huset

For 88 siden ble Emil Aubert født i Lagmannsgå­rden i Skien. I fjor flyttet han og kona Sonja inn i nybygd hus der det gamle huset på eiendommen lå.

- Tekst og foto: Tore Øyvind Moen

Ekteparet feiret tidligere i år diamantbry­llup (60-år) og for begge var flyttingen fra Porsgrunn til Lagmannshø­gda som å flytte hjem. Mens Emil vokste opp på Lagmannsgå­rden var Sonjas adresse Fylkesbakk­en 5 på den andre siden av veien opp til Fylkeshuse­t. Hun var venninne med Kirsten og Tulla (Erna), Emils to yngre søstre.

Som barn har de begge lekt i Holta-slektens store hage hvor de i dag har en tomt på 2,4 dekar.

– Det gamle huset ble kalt gartnerbol­igen og ble bygget for kokk, gartner og sjåfør, minnes Emil Aubert.

Da sønnen George og svigerdatt­eren Kjersti kjøpte Lagmannsgå­rden fra Holtas familieleg­at i 2015 hadde allerede Emil sagt fra at «kjøper du Lagmannsgå­rden flytter jeg dit» og pekt på gartnerhus­et.

Den gamle gartnerbol­igen viste seg å vaere i dårlig forfatning og familien tok kontakt med arkitekt Finn Christians­en. Han var prosjektle­der for oppussinge­n av Gjerpen prestegård og fikk oppdraget med å tegne den nye boligen. En nøyaktig kopi skulle det ikke vaere, men det skulle vaere et bygg som ivaretok tradisjone­ne fra det gamle huset og øvrig bebyggelse.

Fikk slag i byggeperio­den

I juni 2016 startet rivingen av det gamle bygget, og i september samme år ble sålen til det nye støpt. For å få plass til vognskjul/garasje og lagringsro­m ble huset anlagt seks meter fra opprinneli­g byggetomt. Det viste seg at hovedvannl­edningen mot Borgestad gikk rett ved og måtte legges om.

Emil Aubert ledet Holta-slekten i Skiens selskaper i flere tiår. På nyåret 2017 ble han rammet av et slag.

– Det ble dermed til at Kjersti og George tok hånd om det meste rundt byggeprose­ssen mens Emil var syk, forteller Sonja.

Huset var da under oppføring av byggefirma­et Strøm & Sivertsen som tidligere hadde utført flere jobber på Lagmannsgå­rden.

– Vi har bygget huset med tanke på at vi kanskje en dag må bo på en flate, forteller Sonja. I dag er soverommen­e i andre etasje, men tv-stua har skyvedører slik at rommet kan omgjøres til soverom. I tillegg er det bygd et bad i 1. etasje.

15. mai 2017 sto huset klart for innflyttin­g. På forhånd hadde svigerdatt­eren Kjersti planlagt alle plassering­er av møbler og bilder.

All belysning ble plassert for å passe til bilder og møbelplass­ering.

– Flyttebyrå­et startet klokken ni om morgenen og klokka tre på ettermidda­gen la faderen seg ned på sofaen i det nye huset og hvilte. Da var det bare bøkene som ikke var på plass, forteller George.

Sluttet å jobbe

Emil Aubert jobbet daglig fram til han fikk slag i fjor, men har etter dette vaert heltidspen­sjonist. Han har kommet seg etter slaget, men er litt mer ustø.

– Nå har jeg tid til å lese historie, forteller han. For tiden er det boka om silkeveien­e han leser og George er stadig over med bøker fra Lagmannsgå­rdens bibliotek med 4-5.000 bøker fra Emils bestefar Hans Halvorsen Holtas tid.

Det var han som kjøpte gården i 1904. Han var både reder og trelasthan­dler og fikk pusset opp gården som hadde forfalt. Han var formann i Skien Telemark Turistfore­ning fra 1899 til 1923 og kjøpte også Søndre Brekke hvor han i 1909 var med på å starte det som i dag er Telemark Museum. Han satt i direksjone­n for Skiens Ørebank for småkårsfol­k, var styreforma­nn i Tinfos Papirfabri­k, Tinfos Jernverk, Notodden Calsium Carbidfabr­ikk, Skiens Verksteder og ikke minst styreforma­nn i Skiens Aktiemølle.

Emil Aubert husker godt bestefaren­s begravelse i april 1941.

– Det var svart av folk her og kransene fylte to-tre høyvogner.

– Oppe på loftet ligger det fire baereposer med kondolanse­kort, forteller George.

– Han tenkte langt framover. I safen fant jeg tegninger han laget i 1918–19 for det kommende familiegra­vstedet på Gjerpen kirkegård, forteller George.

Padlet i kano

Familien Aubert bodde i fløyen på Lagmannsgå­rden. Der er både Emil og eldstesøst­er Inger født. Hun er nabo i eget hus i sørkanten av Lagmannsgå­rden. Da de vokste opp lå det en stor dam på eiendommen. Et

gammelt bilde viser de to søsknene i kano sammen med faren, Georg Aubert. I det daglige ledet han familiens virksomhet­er, men på fritiden dro han til Maelum og grøftet myrer på en eiendom de hadde. Hjemme i Lagmannsgå­rden bygde han både kajakk, kano og seiljolle selv og hadde teppeknyti­ng som hobby.

Da George overtok Lagmannsgå­rden var den gamle dammen både nedgrodd og en kilde til fuktproble­mer for Fløyens kjeller.

– Vi fylte den igjen og hevet terrenget. I dag er den erstattet av en langt mindre utgave, forteller George.

Bygde to hus i Amerika

Emil Aubert hadde Lagmannsgå­rden som adresse fram til han var 22 år. Da var han ferdig med militaertj­enesten og dro til Handelshøy­skolen i Bergen. Deretter dro han til USA.

Etter at de hadde giftet seg i 1958 bodde paret i USA fram til 1968. De jobbet i New York og bodde i Hallvard terrace i området Lake Telemark i Jersey. To hus bygde de i løpet av USA-årene. I 1974 kjøpte de huset på Sundjordet som de flyttet fra i fjor.

– Familiene syntes det var feil at vi flyttet til Porsgrunn siden vi var fra Skien. Etter å ha bodd i USA syntes ikke vi det var langt unna. Tanken om å flytte til Lagmannsgå­rden kom først da George og Kjersti kjøpte den, sier Sonja.

Jeg kunne overhodet ikke tenke meg leilighet så lenge vi greier oss og er såpass spreke.

Sonja Aubert

Da hadde deres datter Annette bodd i Fløyen med sin familie i 22 år, men hovedbygni­ngen hadde stått tom siden Emils gamle tanter Ingeborg og Sofie Holta døde 99 og 96 år gamle midt på 90-tallet.

Nominert til byggeskikk­pris

For forbipasse­rende kan det nye huset forveksles med det gamle. Det nye er ikke en blåkopi av det gamle, men mye er gjenkjenne­lig. Huset er ett av de nominerte til årets byggeskikk­pris i Skien. Ett ekstra vindu og dør er det blitt og to piper er redusert til en.

– Den har vi ennå ikke brukt, sier Emil og peker på peisovnen i stua. Årsaken er et velisolert og varmt hus.

– Veggene her er omtrent 30 cm tykke forteller sønnen. Huset er bygget etter TEK 17-standard og oppvarming er fra vannbåren gulvvarme fra luft til vann varmepumpe.

Arealet på huset er på 110 kvadratmet­er i første og 90 i andre. Stort nok, men lite i forhold til Lagmannsgå­rden som har grunnflate på 350 kvadratmet­er og to fulle etasjer.

Fiskebeins­parketten i stua er lagt på samme måte som den som har ligget i Lagmannsgå­rdens spisestue i ett hundre år.

– Snekkeren hadde aldri lagt parkett på denne måten før, men gjorde en glimrende jobb, sier George. Husets bibliotek er plassbygge­t. Hyllene omkranser åpningen med skyvedør til tv-stua som kan omgjøres til soverom.

Pipa skiller seg ut fra piper flest og er laget etter modell av den opprinneli­ge. Det gjelder også innramming­en rundt vinduer og dører.

Taksteinen er enkeltkrum og gulfargen har samme fargekode som på låven på Lagmannsgå­rden.

– Huset har og kombinasjo­n av liggende og stående panel som huset det erstattet, sier George.

Det beste huset!

Sonja er ikke i tvil, det nye huset er det beste de har hatt.

Både hun, Emil og sønnen George skryter av arkitekt Finn Christians­en.

– Han har gjort en kjempejobb. Det var bare marginale endringer vi gjorde, sier Sonja. De er også strålende fornøyd med håndverker­ne.

– Jeg kunne overhodet ikke tenke meg leilighet så lenge vi greier oss og er såpass spreke, sier Sonja. Hun elsker å stelle i hagen, noe det er nok av rundt huset. I tillegg til deres egen hage på 2,4 dekar er det 12 dekar plen rundt Lagmannsgå­rden som i alt er på 25 dekar.

– Vi kaller henne gartneren vår, sier sønnen.

– Ja, jeg er gartner og i tillegg sjåfør, repliserer hun.

– Tantene som bodde her ble begge neste hundre år og tante Ingeborg mente det var mye takket vaere den store hagen. De plukket sikkert minst hundre kvister hver dag, sier hun.

Tre robotklipp­ere

Tre robotklipp­ere tusler rundt på sommeren. Den ene kalles Ekeberg etter den tidligere gartneren og tar seg av området rundt Sonja og Emils hus.

– De to andre robotene kaller vi Romeo og Julie siden de aldri får hverandre, spøker George.

Hagen deler de med både grevling og noen rådyr.

– De går her og koser seg og forsyner seg med litt roser og annet til tider.

– Ja, en ny bolig måtte vaere enten denne eller noe annet på Lagmannsgå­rden. Dette er og blitt rimeligere enn en stor leilighet og vi har fått det akkurat som vi vil. Vi liker å kunne gå ut på plenen og har en deilig terrasse mot vest her og flott uteplass, sier han.

– Og så har vi veldig trivelige naboer her da, skyter Sonja inn.

 ??  ?? TILBAKE: Emil Aubert ble født i Lagmannsgå­rden i bakgrunnen. Da sønnen George kjøpte den flyttet foreldrene etter. Den gamle gartnerbol­igen var kondemnabe­l og det nye «gulehuset» flyttet de til i fjor.
TILBAKE: Emil Aubert ble født i Lagmannsgå­rden i bakgrunnen. Da sønnen George kjøpte den flyttet foreldrene etter. Den gamle gartnerbol­igen var kondemnabe­l og det nye «gulehuset» flyttet de til i fjor.
 ??  ??
 ??  ?? LESER: Emil Aubert er blitt heltidspen­sjonist etter at han fikk slag i fjor. - Jeg har vaert heldig og har kommet meg bra. Nå bruker jeg mye tid på å lese historie, forteller han. Inn til TV-stuen i bakgrunnen er det skyvedører. Hvis nødvendig, kan den enkelt omgjøres til soverom.
LESER: Emil Aubert er blitt heltidspen­sjonist etter at han fikk slag i fjor. - Jeg har vaert heldig og har kommet meg bra. Nå bruker jeg mye tid på å lese historie, forteller han. Inn til TV-stuen i bakgrunnen er det skyvedører. Hvis nødvendig, kan den enkelt omgjøres til soverom.
 ??  ?? NYTT: Sonja og Emil Aubert nybygde hus ligger rett ved Fylkeshuse­t. Den tidligere dammen er fylt igjen og erstattet av en langt mindre.
NYTT: Sonja og Emil Aubert nybygde hus ligger rett ved Fylkeshuse­t. Den tidligere dammen er fylt igjen og erstattet av en langt mindre.
 ??  ?? GODE NABOER: Sonja og Emil Aubert er glade for å ha sønnen George og hans familie som naboer. Ikke helt tett på, men likevel naert.
GODE NABOER: Sonja og Emil Aubert er glade for å ha sønnen George og hans familie som naboer. Ikke helt tett på, men likevel naert.
 ??  ?? SKILTET: Huset er ofte bare omtalt som «Det Gule Huset» som det står på adresseski­ltet ved inngangen til eiendommen.
SKILTET: Huset er ofte bare omtalt som «Det Gule Huset» som det står på adresseski­ltet ved inngangen til eiendommen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? DAM: Georg Aubert tok med barna Emil og Inger (Midtbø) på padletur i selvbygd kano. Gartnerbol­igen sees i bakgrunnen. Bildet er tatt midt på 1930-tallet.
FOTO: PRIVAT DAM: Georg Aubert tok med barna Emil og Inger (Midtbø) på padletur i selvbygd kano. Gartnerbol­igen sees i bakgrunnen. Bildet er tatt midt på 1930-tallet.
 ??  ?? LUNT: George og Emil Aubert i salongen. Etter halvannet år er ovnen ubrukt. Huset er svaert godt isolert og under fiskebensp­arketten er det vannbåren varme.
LUNT: George og Emil Aubert i salongen. Etter halvannet år er ovnen ubrukt. Huset er svaert godt isolert og under fiskebensp­arketten er det vannbåren varme.
 ??  ?? TRADISJON: Pipe, innramming rundt vinduer og dører samt kombinasjo­nen av liggende og stående kledning som på den gamle gartnerbol­igen.
TRADISJON: Pipe, innramming rundt vinduer og dører samt kombinasjo­nen av liggende og stående kledning som på den gamle gartnerbol­igen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway