Varden

Sjubarnsfa­r tiltalt for voldtekt

En syvbarnsfa­r i 50-årene bosatt i Skien er tiltalt for å ha fått en ni år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger via en app på iPaden hennes.

- Jonas.fossing@varden.no

▶ – Jeg ble urolig for min datter, for jeg merket meg at hun satt på iPaden ofte, bak låst dør, sier moren til den ni år gamle datteren som er fornaermet i saken.

Moren forklarte seg som første vitne i rettssaken i Nedre Telemark tingrett mandag, hvor en familiefar i 50-årene bosatt i Skien er tiltalt for å ha fått et barn under 14 år til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv.

Aktor i saken, Håvard Kalvåg, forklarte at de seksuelle handlingen tiltalte har fått niåringen til å gjøre, er sidestilt med voldtekt.

Mistenksom mor

Det var 7. april i fjor at moren ble mistenksom da datteren stadig låste seg inn med iPaden på rommet. Hun gikk gjennom iPaden og fant blant annet seksualise­rt chat på appen Musical.ly, noe som gjorde at hun anmeldte saken til politiet dager senere.

Politiet etterforsk­et saken og det ble funnet bilder og video av seksuell karakter som ble sendt og mottatt fra datterens iPad.

Moren forteller at datteren som bor i en kommune på Østlandet har slitt med skam og skyldfølel­se etter chattingen.

– Hun var mye borte fra skolen, og hun blir kvalm og uvel av å snakke om det, sier moren.

Moren forklarer at datteren ikke ville sove på sitt eget rom før en måned etter hendelsen.

– Hun sier at hun blir minnet på hendelsen hver gang jeg tar hennes iPad.

I rettssaken ble det også vist video av et tilrettela­gt avhør av den ni år gamle jenta, der hun forteller hva som har skjedd.

– Han sa at jeg skulle filme meg selv, og gjøre sånne ting. Jeg var veldig redd ham, sier hun.

IP-adresse

Aktor la fram epost-adresser, som han mente kunne knytte tiltalte til brukeren på Musicl.ly som ble brukt til å utføre handlingen­e. Samtidig som politiets etterforsk­ing ledet IP-adressen hjem til den tiltalte.

– Jeg kjenner ingenting til dette. Det er ikke meg, sa syvbarnsfa­ren i retten.

Familiefar­en nektet ikke for at det var hans IP-adresse, men mener det må ha vaert noen andre som har chattet med jenta.

– Jeg nekter ikke for at det er min IP-adresse. Men jeg nekter for at jeg har snakket med jenta, sa mannen.

– Jeg bruker heller ikke den appen, sa han.

Han forklarte i retten at han ofte har besøk, og at det er flere som har tilgang til hans PC og telefonen han brukte på den tiden. Han fortalte at det kan ha vaert hans datakyndig­e bror som lagde brukeren.

– Han var på besøk på den tiden, og kan ha gjort det som hevn, sa han.

Tidligere dømt

Kalvåg viste også til en tidligere dom, der familiefar­en ble dømt for å beføle tre unge jenter, der det også ble funnet rester av chatlogger og seksuelle bilder av mindreårig­e jenter på hans PC.

På spørsmål fra aktor om den tidligere dommen hevdet familiefar­en at han var uskyldig dømt.

– Den dommen er feil, jeg er uskyldig, sier han.

På spørsmål fra tiltaltes forsvarer, Andreas Nyhaug, påpekte den tiltalte at de seksuelle bildene og chatloggen­e kunne stamme fra sikkerhets­kopiering av telefoner, da han hjelper folk med å reparere pc-er og telefoner.

– Jeg har hjulpet 10-15 personer, så da tar jeg backup. Jeg pleier å vaere flink til å slette etterpå, men ikke alltid, sier han. ▶ Jonas Fossing

 ?? FOTO: JONAS FOSSING ?? RETTSSAK: Her diskuterer aktor Håvard Kalvåg og tiltaltes forsvarer Andreas Nyhaug.
FOTO: JONAS FOSSING RETTSSAK: Her diskuterer aktor Håvard Kalvåg og tiltaltes forsvarer Andreas Nyhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway