Varden

Sjokkerend­e hemmeligho­ld

-

▶ I løpet av de siste fem årene har Stortinget overført 862 millioner offentlige kroner til sine egne partigrupp­er, ifølge Aftenposte­n, som har bedt partiene i nasjonalfo­rsamlingen om innsyn i hvordan midlene disponeres. Høyre, Ap, Frp, Sp og Venstre har nektet å gi detaljert innsyn i hvordan de benytter skattebeta­lernes penger.

▶ Dette er problemati­sk på flere nivåer. For det første bør det vaere helt naturlig å vaere åpen om hvordan offentlige penger benyttes. Det er åpenbart i offentligh­etens interesse å vite hva offentligh­etens penger brukes på. For det andre framstår det som paradoksal­t at de samme partiene og politikern­e forventer åpenhet av andre, og ikke seg selv. Politikere har stått i kø for å kreve at Norges idrettsfor­bund skal vise åpenhet, men nekter å gi innsyn i egne regnskaper.

▶ For det tredje er det indikasjon­er på at det er nødvendig med åpenhet. Aftenposte­n har avdekket at Frps stortingsg­ruppe i fjor brukte 1,4 millioner kroner på såkalte «velferdsti­ltak». Dette innebar blant annet hyggetur til London. Beløpet tilsvarer 26.900 kroner per person, eller 57 ganger mer enn hva statlige institusjo­ner kan bruke, det vil si 467 kroner, på lignende tiltak. Knapt noe parti har vaert mer kritisk til offentlig pengebruk enn Frp, men pengene de selv har, sitter åpenbart svaert løst når det inviteres til fest og moro.

▶ Partiene undergrave­r sin egen legitimite­t og troverdigh­et når de først bevilger penger til seg selv, og deretter nekter å fortelle hva pengene brukes til. Hemmeligho­ldet kan ikke beskrives på annen måte enn at det er gjennomfør­t sjokkerend­e.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway