Varden

Undergang ble som ny

Den 111 år gamle undergange­n under Klostergat­a ble høytidelig gjenåpnet mandag.

- Tore.svarverud@varden.no

▶ Undergange­n har vaert der i alle år, men det store behovet for den har ikke vaert der før nye Skien videregåen­de skole åpnet i august. Da ble behovet akutt, både av hensyn til trafikksik­kerheten for elevene og andre fotgjenger­e, og flyten i trafikken over Klosterøya.

Ny for 450.000

Undergange­n var mørk, sølete og alt annet enn innbydende. På rekordtid fikk man til et spleiselag mellom eieren Bratsbergg­ruppen, Telemark fylkeskomm­une og Skien kommune.

Kunstneren Fanny Gjestland ble engasjert som konsulent, og nå er undergange­n gjenåpnet i ny og innbydende form.

Høytidelig nyåpning ble foretatt av henne, Petter Øygarden fra Bratsbergg­gruppen, Skiens ordfører Hedda Foss Five og fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid. Også Trygg Trafikk var represente­rt ved gjenåpning­en.

450.000 kroner er brukt på asfalterin­g, maling og ikke minst belysning i tunnelen, som ligger som en direkte forlengels­e av Herkulesbr­ua og dermed lager en sterkt forbedret forbindels­e mellom Klosterøya øst og Herkulesom­rådet. Det blir også en avstikker på den populaere turveien «Hjellevann­et rundt».

Trapp gjenstår

Det gjenstår både å få finansiert og bygd er en trapp fra den vestlige enden av undergange­n til holdeplass­en for busser sørog vestover. Trappa har en prislapp 300.000 kroner.

– Det skal vi få til, sier Hedda Foss Five.

Den 111 år gamle undergange­n har definitivt fått et preg av 2018. Det er ikke minst Fanny Gjestlands fortjenest­e.

Fancy lys

– Jeg er veldig fornøyd med at oppdragsgi­verne ble med på alle min påfunn, sier hun.

Påfunnene er saerlig knyttet til belysning. Mens undergange­n har fått en ensfarget grunnbelys­ning som står på hele tida, vil flakkende, fargerike lys tennes så snart noen beveger seg inn i tunnelen.

Da oppgraderi­ngen ble planlagt i sommer var utetempera- turen 30 grader, og tunnelen bød på et behagelig avbrudd fra varmen, Nå var det rundt null, og et vinddrag gjennom som gjorde det til et svaert kjølig sted å oppholde seg.

▶ Tore Svarverud

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? NYÅPNING: Kunstner Fanny Gjestland, ordfører Hedda Foss Five, fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid og direktør i Bratsbergg­ruppen, Petter Øygarden.
FOTO: TORE SVARVERUD NYÅPNING: Kunstner Fanny Gjestland, ordfører Hedda Foss Five, fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid og direktør i Bratsbergg­ruppen, Petter Øygarden.
 ??  ?? FARGESPILL: Gangtunnel­en har fått en spesiell lyssetting.
FARGESPILL: Gangtunnel­en har fått en spesiell lyssetting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway