Varden

VELTILPASS­A PELSDYR?

- Henrik Domino Landbruksr­evisor

▶ I etterkant av NOAHs årlige fakkeltog mot Pels skriver pelsfarmer Arnt Erik Evja i flere telemarksa­viser. Han hevder at pelsdyra er svaert godt tilpassa «livet på pelsdyrgar­den». Med andre ord; «aktive rovdyr trives godt i små nettingbur.»

Men mink og rev er komplekse og nysgjerrig­e dyr født med et avansert sanseappar­at og alt de trenger for å leve et liv i det fri. I naturen lever mink i og ved vann, har svømmehud mellom taerne og har en variert diett. Rev beveger seg over store avstander og har behov

for å grave, jakte og lage hi. Dyrevelfer­dsloven krever at «dyr skal få leve ut artstypisk­e behov og gis muligheter for stimuleren­de aktivitete­r og annen naturlig adferd».

Hvordan tilfredsst­illes loven i norsk pelsnaerin­g? Mattilsyne­t kaller pelsoppdre­tt dyrevelfer­dsmessig utfordrend­e og sier at burene ikke gir dyra utløp for naturlige behov. Og at naeringa har prioritert pelskvalit­et framfor tamhet i sitt avlsarbeid.

Ifølge NMBU er det kun en drøy tredjedel av norsk rev og mink som tilfredsst­iller fastsatte tamhetstes­ter. Tamme dyr var en av forutsetni­ngene for videre drift da naeringa i 2003 fikk ti års frist på seg for å bedre dyrevelfer­den. Fristen er gått ut, og naeringa er på overtid.

Under 20 prosent av befolkning­en mener – på di- rekte spørsmål – at det «er riktig å holde dyr i bur for å produsere pels». Norsk pelsoppdre­tt er ingen funklende stjerne på den internasjo­nale dyrevelfer­dshimmelen. Det gode liv i nettingbur er og blir en illusjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway