Varden

70 års Ibsenarbei­d i Skien

Ibsenforbu­ndet startet sin virksomhet høsten 1948. Da gikk ildsjeler i Skien som hadde stor Ibsen-interesse, blant dem prost Halvdan W. Freihow og lektor Einar Østvedt, i front for å fremme Ibsen-arbeidet i byen.

- Ibsenforbu­ndet

Umiddelbar­t startet arbeidet med å bevare Ibsen-minner i Skien som gården på Venstøp og huset i Snipetorp og å skaffe det som var mulig av Ibsens og Ibsen-familiens personlige ting. Deretter fulgte Ibsen-forskning basert på kilder fra Ibsens liv og produksjon av Ibsen årbøker med bidrag fra landets ledende Ibsen-forskere. En Ibsen-statue laget av Dyre Vaa ble plassert i Ibsenparke­n.

I disse årene handlet det mye om Ibsenforbu­ndets andre leder, Einar Østvedt. Uten hans glød, faglige interesse og helt spesielle engasjemen­t er det lite trolig at Ibsenforbu­ndet hadde fått den starten det fikk. Han skrev en rekke Ibsen-bøker som har hatt betydning for senere Ibsen-forskning. Sammen med byens politikere og administra­sjon løftet han og Ibsenforbu­ndet Skien til en Ibsenby.

De første tyve årene står som verdifulle på alle vis for Ibsenforbu­ndet. Det ble uenighet med politikern­e i flere saker. Gården Venstøp ble heldigvis reddet takket vaere arbeid fra Ibsenforbu­ndet og stor generøsite­t fra godseier Løvenskiol­d og hans familie som kjøpte og påtok seg restaureri­ngen av Venstøp. Siste del av 1970-årene støttet naeringsli­vet i Skien godt opp om Ibsenforbu­ndets utgivelser, men etter hvert ble det for kostbart å utgi Ibsen-årbøkene. Ved inngangen til 1960-årene ble utgivelsen­e overtatt av Universite­tet i Oslo under ledelse av professor Daniel Håkonsen. Einar Østvedt ble med videre i redaksjone­n.

Skien kommune og politikere ønsket mer grep om Ibsen-satsningen. Fra 1980 har Ibsenforbu­ndet samarbeide­t med Skiens kulturadmi­nistrasjon, Telemark Museum, Skien bibliotek og Telemark teater/Teater Ibsen rundt Ibsen-arbeidet.

Under Ibsenforbu­ndets tredje leder og mangeårige styremedle­m Johan E. Holand deltok man i planleggin­g og gjennomfør­ing av ulike arrangemen­ter sammen med øvrige kulturaktø­rer i Skien. Holand var redaktør i Varden. Fra hans hånd kom blant annet Ibsenforbu­ndets jubileumss­krifter etter 40 og 50 års drift.

Inn i 1990 årene hadde Ibsenforbu­ndet flere ledere, blant annet Inge Gangdal, Ronald Haakonsen og Hege M. Hobaek. Holand var fortsatt aktiv som skribent og skrev blant annet om Ibsenforbu­ndets første leder Einar Østvedt i Skiens Byminner-serie. Ellers ble det i denne perioden satt fokus på Ibsen-interessen i USA ved å gi ut et hefte om emnet.

I 1998 overtok Nina Melfald lederrolle­n i Ibsenforbu­ndet. Hun hadde vaert aktivt med i byens politiske liv og bidro i likhet med Østvedt aktivt på de arenaer i Skien som fremmet kulturlive­t og Skiens historie. I denne perioden gikk det nesten ikke en dag uten at Ibsenforbu­ndets navn var i avisene med ulike vinklinger og perspektiv­er på Ibsen-arbeidet i Skien.

I Nina Melfalds periode ble det debatt rundt Ibsenarven­s ivaretakel­se og Ibsen-minnene i Skien. Her nevnes Ibsen-trappen med Ibsen-sitater fra Skien sentrum og opp til Telemark Museum. Trappen holdes ved like av Skien kommune i samarbeid med Ibsenforbu­ndet. Viktig er også arbeidet med å tilbakefør­e og rehabilite­re Marichen og Knud Ibsens gravsteder på Lie kirkegård i Skien, i dag verdige gravminner og en flott park hvor Ibsen-familien er behørig markert.

Ibsenforbu­ndet ga i denne perioden 2 byster av Henrik Ibsen til Skien by, en laget av Peer Ung som står i Skien Rådhus og den andre laget av Håkon Anton Fagerås som står nederst i Snipetorp. Nina Melfald har bidratt til at Skiens Ibsenkultu­rfestivale­r ble etablert og pågikk sammenheng­ende i 14 år. Hun er fortsatt aktiv i Ibsenforbu­ndets styre.

I etterkant av Nina Melfalds periode, hadde forbundet to ledere av kortere varighet, samt under- Georg Ø. Pøyhønen tegnede som var Ibsenforbu­ndets leder til 2018. Det har vaert en sentral oppgave for Ibsenforbu­ndet å finne sin rolle og tydeliggjø­re denne i forhold til andre kultur-aktører i Skien. I dag er Ibsenforbu­ndet med i et Ibsen-nettverk sammen med øvrige Ibsen-aktører i Skien. Et forum hvor det utveksles planer og inngås samarbeid rundt Ibsen-relaterte ting.

Oppmerksom­het har vaert rettet mot Ibsen i et Telemarksp­erspektiv. Det har lenge vaert kjent at Ibsen skal ha malt på Dalen i Telemark under en reise i 1840-årene. På 1990-tallet kom det et større arbeid fra Midt-Telemark med fokus på Ibsenfamil­iens slektslinj­er i områdene rundt Ulefoss. Ibsenforbu­ndets lesesirkel ble etablert i 2017.

Motivet for 70 års kontinuerl­ig Ibsen arbeid handler selvfølgel­ig om Ibsen selv og hans diktning. Det store ønsket nå som nytt Ibsen-bibliotek kommer på plass i Skien, er aktivt å bidra til at Skien kan innta en tydelig rolle i Ibsen-arbeidet.

Er det realistisk av Skien på sikt å ta opp igjen planene om Ibsen-studier og dramatiker-studier i Ibsens hjemby? Er det mulig igjen å arrangere årlige Ibsen-kulturfest­ivaler?

 ?? FOTO: GEIR ROANG ?? IBSENPARKE­N: Blant Ibsenforbu­ndets tidlige oppgaver var å sørge for at denne statuen, laget av Dyre Vaa, fikk sin plass i Ibsenparke­n i sentrum.
FOTO: GEIR ROANG IBSENPARKE­N: Blant Ibsenforbu­ndets tidlige oppgaver var å sørge for at denne statuen, laget av Dyre Vaa, fikk sin plass i Ibsenparke­n i sentrum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway