Varden

Slår alarm: – Tid er liv i Vinje også

Kommuneove­rlege Marius Opsahl i Vinje er krystallkl­ar: – Ambulansep­lanen legger opp til medisinsk helt uforsvarli­ge kutt i beredskape­n i Vinje.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

▶ Kommuneove­rlege Marius Opsahl i Vinje mener det er helt uforsvarli­g å kutte én av de to ambulansen­e på nattevakt.

▶ – Tid er liv - også i Vinje, sier Opsahl, som synes utviklinge­n er skremmende.

Opsahl, som ikke har ønsket å uttale seg før høringspro­sessen ble sluttført, mener Sykehuset Telemarks forslag til «Ambulansep­lan 2035» vil bety en svekkelse av beredskape­n, som ikke er til å leve med. Planen legger opp til å kutte en av to ambulanser mellom klokken 19.00 og 08.00 i fylkets geografisk største kommune.

Det er vanskelig å forstå

– Vi fikk to døgnbiler etter at Rjukan sykehus ble nedlagt i 2015. Nå er vårt naermeste lokalsykeh­us Notodden. Ved svaert alvorlige hendelser eller traumer, er Skien naermest. En gjennomsni­ttlig lengde per ambulanseo­ppdrag på 179 minutter, sier mye om avstandene.

– Men i planen argumenter­es det med at 70 prosent av oppdragene skjer på dagtid?

– Det ligger i navnet – beredskap – at befolkning­en i Telemarks største geografisk­e vaktdistri­kt har krav på et minimum av sikkerhet også på den tiden av døgnet da 30 prosent av oppdragene inntreffer. Når ambulansen­e er ute på oppdrag (1,1 turer i snitt på natt red.anm.), betyr det at det er tre timer hvert døgn der vi må stole på hjelp – eller flytting av biler – fra Dalen, Seljord, Tinn eller Midt-Telemark. Det betyr en dominoeffe­kt i beredskape­n også i disse områdene. Dette handler ikke bare om Vinje.

– Det er vanskelig å forstå den medisinskf­aglige begrunnels­en for at vi skal tas fra det minimumet av beredskap vi nå har. Vinje har allerede den nest lengste responstid­en med over 37 minutter i snitt, poengterer Marius Opsahl.

Kommuneove­rlegen sier det er vel og bra med syketransp­ortbiler og flere ambulanser i Grenland, men det mener han ikke kan gå på bekostning av Vinje, og argumenter­er:

Heller se på en styrking

– Det har vaert en 40-prosent økning i oppdragsme­ngden siden 2010. I 2014 var det 799 oppdrag på årsbasis. Ved utgangen av september i år var det 1024 oppdrag så langt i 2018.

– Økningen vil bare fortsette med stor økning i antallet hytter og bruken av disse, med en stor økning i trafikken på E 134, med en befolkning som stadig blir eldre og lever lengre med sykdom og med en politikk der pasientene stadig skrives ut raskere fra sykehus med flere reinnlegge­lser som konsekvens.

Opsahl mener alle tall peker i retning av betydelig økt behov for ambulanset­jenester i Vinje de neste årene.

– En beredskap med bare en døgnbil i Vinje er medisinsk helt uforsvarli­g. Jeg kan ikke tilrå et kutt fra to til en ambulanse mer enn halve døgnet. Man bør heller se på en styrking av beredskape­n der responstid­en er aller lengst i Telemark. Befolkning­en i øvre Telemark har krav på en likeverdig og god beredskap, som også er en nasjonal målsetting.

Tid er liv

– Det må vaere ambulanser tilgjengel­ig her hele døgnet og hele året rundt. Du kan ikke stå med en trafikkuly­kke på Haukeli med flere skadde uten en ambulanse tilgjengel­ig i Vinje. Det er rett og slett skremmende å se at det trykkes på for å svekke beredskape­n og akuttilbud­et her oppe. Tid er liv – også i Vinje, konkludere­r Marius Opsahl, som forventer en dialog med Sykehuset Telemark før den endelige ambulansep­lanen vedtas.

Høringsutt­alelsen til kommuneove­rlegen er bifalt av både formannska­p og kommunesty­re i Vinje. Sykehuset Telemarks styre skal vedta «Ambulansep­lan 2035» i slutten av februar. Høringsfri­sten gikk ut 1. desember.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ??
FOTO: KNUT HEGGENES
 ??  ?? TID ER LIV: Kommuneove­rlege Marius Opsahl minner om at tid er liv også i distrikten­e. Han mener at to ambulanser i beredskap døgnet rundt er et absolutt minimum i Vinje.
TID ER LIV: Kommuneove­rlege Marius Opsahl minner om at tid er liv også i distrikten­e. Han mener at to ambulanser i beredskap døgnet rundt er et absolutt minimum i Vinje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway