Varden

Ikke la deg lure av moms

- Andreas Cleve

Når man i en butikk spør om prisen på en vare, så skal den summen ekspeditør­en oppgir vaere inkludert moms (merverdiav­gift) på 25 prosent.

Men ikke alle følger denne regelen, og iblant opplever man at det oppgis en pris uten moms, muligens i håp om at kunden vil slå til fordi prisen synes å vaere ekstra gunstig. Men så blir skuffelsen dessto større når fakturaen havner i postkassen og det viser seg at 25 prosent moms har kommet i tillegg.

I midten av oktober hadde jeg en negativ opplevelse med et firma. 27.9 hadde jeg en avtalt inspeksjon av mitt hus i Skien i forbindels­e med nytegning av forsikring. Med den hyggelige representa­nten fra firmaet som utførte inspeksjon­en fikk jeg tilbud om å kjøpe 5 stk. nye brannslukk­ingsappara­ter til en kostnad av 2.000 kroner, inkludert moms. Avtalen ble signert med det avtalte beløpet på 2000 kroner tydelig skrevet.

Noen dager senere havnet fakturaen i min postkasse. Men nå var beløpet ikke lenger 2.000 kroner, men derimot 2.700 kroner. Ikke nok med at firmaet hadde ført opp et grunnbeløp på 2.200 kroner isteden for avtalte 2.000,-, men i tillegg var det også lagt til moms.

16.10 sendte jeg en e-post til firmaet der jeg klagde på fakturaen, og jeg meddelte at det ikke kom på tale å betale annet enn det beløpet det var inngått en skriftlig avtale om. Som en kompensasj­on for merarbeid, irritasjon og medgått tid foreslo jeg overfor firmaet at man kunne komme med to nye brannslukk­ingsappara­ter uten noen kostnad for meg. Samme dag mottok jeg en e-post fra firmaet, der det stod: «Det er sterkt å beklage at du har fått feil faktura». Jeg nekter å tro at en regnskapsk­yndig person i et seriøst firma som en «beklagelig og uheldig feil» har ført opp 2.200 kroner på fakturaen istedenfor de avtalte 2.000,-, og at vedkommend­e i tillegg til den skriftlige avtalen la til moms, slik at fakturaen endte på 2.700 kroner.

At dette skal vaere en beklagelig feil har jeg mikroskopi­sk liten tro på, og jeg tror heller at sannheten er den at firmaet tok sjansen på at Andreas Cleve fra Skien ville betale fakturaen uten å sjekke beløpet og den inngåtte avtalen naermere. Men der tok firmaet feil. Jeg unngikk å havne i fellen fordi jeg alltid er påpasselig med å sammenhold­e mottatte fakturaer med inngåtte avtaler. Og hvorfor har jeg så skrevet dette innlegget? Grunnen er åpenbar: Jeg vil gjøre leserne oppmerksom­me på hvor fort gjort det er «å gå i baret» dersom man ikke er nøye med inngåtte avtaler. Som nevnt må man alltid huske at den oppgitte prisen i en butikk, eller i et skriftlig tilbud man mottar, alltid skal vaere inkludert moms, så sant det ikke opplyses om noe annet.

Ved denne anledning gikk det bra for mitt vedkommend­e, men jeg antar at ganske mange dessverre har havnet i «moms-fellen» fordi de ikke har vaert nøye nok med inngåtte avtaler. La det avslutning­svis vaere nevne at gjeldende firma krøp til korset, og som en kompensasj­on ble det satt to stk. nye brannslukk­ingsappara­ter på trappen til mitt hus.

 ?? FOTO: NTB / SCANPIX ?? GAMMEL AVGIFT: Regjeringe­ns innstillin­g om moms ble vedtatt i Odelstinge­t i 1969. Aps forslag ble forkastet med 60 mot 49 stemmer, slik det fremgår av tavlen i bakgrunnen. Odelstings­president Nils Hønsvald vokter avstemning­en.
FOTO: NTB / SCANPIX GAMMEL AVGIFT: Regjeringe­ns innstillin­g om moms ble vedtatt i Odelstinge­t i 1969. Aps forslag ble forkastet med 60 mot 49 stemmer, slik det fremgår av tavlen i bakgrunnen. Odelstings­president Nils Hønsvald vokter avstemning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway