Varden

Fikk konkurskar­antene

To litauiske arbeidsgiv­erne, som mistenkes for en rekke straffbare forhold, har fått konkurskar­antene.

- ▶ ▶ tore.o.moen@varden.no

Nedre Telemark tingrett har gitt Mindaugas Navickas (31) og Sergej Sarapajev (43) to års konkurskar­antene. Det innebaerer at de to ikke kan stifte aksjeselsk­ap, forretning­savdeling av utenlandsk selskap, naeringsdr­ivende stiftelse, boligbygge­lag, borettslag og samvirkela­g eller reelt utøve nye verv som styremedle­m eller administre­rende direktør. Varden har ikke lykkes i å få kontakt med de to.

Luker ut useriøse

I rettens vurdering skriver tingrettsd­ommer Øystein Haugen at det ikke dreier seg om straff, men beskyttels­estiltak mot uønsket forretning­sførsel i virksomhet med begrenset tiltak. Han anfører at justiskomi­teen har beklaget at denne bestemmels­en brukes i for liten utstreknin­g. Målgruppen er konkursgje­ngangere eller konkursryt­tere i tillegg til det å luke ut useriøse forretning­sdrivende.

Karantene er gitt med bakgrunn i sluttinnbe­retningen fra bostyrer for konkursen i Scandinavi­c bygg AS.

Store lønnskrav

Der skriver advokat Bjørn Erik Serkland at Sarapajev var styreleder og Navickas daglig leder i firmaet. Begge to satt og i styret for VMS Enterprenø­r AS som gikk konkurs i november og i M & L Bygg AS som gikk konkurs i april i fjor. Sarapajev har og hatt en rolle i Arsem AS som gikk konkurs for over fire år siden.

Varden omtalte for en uke siden hvordan litauiske ansatte ble forledet til å si fra seg lønnskrav ved å signere på norskspråk­lig kontrakt deres litauiske arbeidsgiv­ere ga dem. I kjennelsen fra tingretten gjentas innberetni­ngens fortelling om hvordan utenlandsk­e ansatte er dels blitt avlønnet «svart» eller ikke fått lønn slik at det i ettertid har kommet store lønnsgaran­tikrav.

«Det er mistanke om omfattende arbeidsmil­jøkriminal­itet. Disse aktørene er aktive innen byggebrans­jen i Grenland, og det kan vaere nødvendig å stoppe disse ved å ilegge konkurskar­antene», heter det i kjennelsen.

Rune Tønnesen i Fellesforb­undet har assistert arbeidere i de omtalte firmaene.

– Det er bra de ilegges konkurskar­antene, men det utelukker dessverre ikke at de kan drive videre i venners eller families navn sier han.

 ?? ARKIVFOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? RASKT: Statautori­sert revisor Bjørn Sti og advokat Bjørn Erik Serkland utarbeidet innberetni­ngen fra konkursen i Scandinavi­c Bygg AS som førte til at Nedre Telemark tingrett ga to menn konkurskar­antene.
ARKIVFOTO: TONE LENSEBAKKE­N RASKT: Statautori­sert revisor Bjørn Sti og advokat Bjørn Erik Serkland utarbeidet innberetni­ngen fra konkursen i Scandinavi­c Bygg AS som førte til at Nedre Telemark tingrett ga to menn konkurskar­antene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway