Varden

USA utfordrer russisk territoria­lkrav til havs

For første gang siden den kalde krigen har USA sendt et marinefart­øy gjennom en del av Japanhavet som Russland gjør krav på.

-

En jager fra den amerikansk­e marinen seilte gjennom deler av Peter den stores bukt i det stillehavs­flåten omtaler som «en øvelse i navigasjon­sfrihet», melder ABC News. Det er første gang USA har utført en slik kryssing av bukta utenfor den russiske havnebyen Vladivosto­k siden 1987, opplyser marinen.

– USS McCampbell seilte i området ved Peter den stores bukt for å utfordre Russlands oppblåste maritime krav og oppretthol­de den lovlige benyttelse­n, friheten og retten til havet som USA og andre nasjoner nyter godt av, sier presseoffi­ser Rachel McMarr i den amerikansk­e stillehavs­flåten i en uttalelse.

Ifølge havretten strekker et lands territoria­lfarvann seg 12 nautiske mil (22 kilometer) ut fra kysten, men Russland gjør krav på hele bukta, inkludert områder som ligger betydelig lenger fra land.

En tjenestema­nn i marinen sier målet ikke er å plukke ut Russland spesielt, men er en del av våpengrene­ns innsats for å holde internasjo­nale skipsleder åpne. USA gjennomfør­er jevnlig lignende manøvre i farvann Kina gjør krav på rundt flere øyer i Sør-Kinahavet. Flere land i Asia gjør krav på de aktuelle øyene.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway