Varden

Merkels siste tale som partileder

Tysklands statsminis­ter Angela Merkel mottok stående applaus som varte i hele ni minutter, etter at hun hadde holdt sin siste tale som leder for partiet CDU.

-

▶ Et titalls av delegatene på CDUs landsmøte i Hamburg fredag holdt opp plakater der det sto «Takk, sjef» mens de hørte på Merkels siste tale etter 18 år som leder for det kristenkon­servative partiet.

– Vi har fortsatt mye igjen vi må gjøre, sa Merkel i det hun gikk av scenen, kun timer før avstemning­en som avgjør hvem som blir hennes etterfølge­r.

Underveis i talen løftet Merkel fram håndtering­en av flyktningk­risen og balansen i Tysklands budsjett som noen av CDUs fremste prestasjon­er under hennes ledelse.

Kristendom og demokrati

Videre sa hun at hun håper de verdiene hun har stått for, lever videre også i framtiden.

– Mitt ønske er at vi i denne vanskelige tiden ikke glemmer vårt kristne og demokratis­ke standpunkt, sa Merkel.

Hun uttrykte håp om CDU etter ledervalge­t vil vaere samlet og motivert.

– Vi ønsker at vårt CDU, som et sterkt parti i det politiske sentrum, lever opp til sitt mandat, utstråler overbevise­nde makt og tilbyr det rette for vårt lands framtid.

Tre kandidater

Valget av ny leder for sentrumhøy­re-partiet CDU skjer senere fredag. I innspurten av valgkampen har splittelse­n økt mellom tungvekter­ne i partiet som har vaert i regjering sammenheng­ende i 13 år under Merkels ledelse.

Tre kandidater stiller: CDUs generalsek­retaer Annegret Kramp-Karrenbaue­r, forretning­sadvokat og tidligere CDUtopp Friedrich Merz og helseminis­ter Jens Spahn. I tillegg er det ventet at naeringsli­vsleder Andreas Ritzenhoff kan bli fremmet som benkeforsl­ag.

Det er Kramp-Karrenbaue­r som har fått favorittst­empelet før avstemning­en. Hun regnes som sentrumsor­ientert, men hakket mer konservati­v enn Merkel, med en strengere tone i innvandrin­gsdebatten og en mer uttalt motstand mot likekjønne­t ekteskap.

(NTB)

 ??  ?? BLIR HYLLET: Valget av en ny CDU-leder var fortsatt ikke avklart da Angela Merkel holdt sin siste tale som partileder.
BLIR HYLLET: Valget av en ny CDU-leder var fortsatt ikke avklart da Angela Merkel holdt sin siste tale som partileder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway